Egészség

A nyár illata – így tartsd szagmentesen a lábadat és a cipőidet!

Épp itt az ideje, hogy a júliusi forróságban szóba hozzuk az egyik legkínosabb és kellemetlenebb témát: a lábizzadást, valamint az ennek következtében kialakuló erős lábszagot, és a nyirkos, ecetes szagú lábbelit. Ugye hogy mintha még olvasni is kínos volna róla kicsit? Pedig nem minden esetben tehetünk róla. Az izzadékonyságot ugyanis hormonális változások, az általános fizikai aktivitás mértéke, a stressz és egyéb lelki tényezők, de akár egy speciális étrend is befolyásolhatják. Néhány egyszerű praktikával könnyedén elkerülheted a kellemetlen szagokat.

Van megoldás: csak vedd kezelésbe a lábad!

• Az izzadás tulajdonképpen természetes és szükséges testi folyamat. Mindenki rendelkezik egy egyedi, csak rá jellemző testszaggal, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy eleve rossz szagú – hiszen eredendően az izzadságunk sem az. A bűzös lábszagért tulajdonképpen nem önmagában a verejtékezés tehető felelőssé, hanem egy, az abban megtalálható baktériumok és gombák által termelt toxikus anyag. Ebből következik, hogy minél tovább állunk az izzadságban, annál hosszabb és mélyrehatóbb lesz az erjedés, vele együtt pedig a lábszag is. Különösen nyáron nagyon fontos, hogy legalább napi kétszer mosd le lábadról az izzadsággal keveredett por elegyét. Aki különösen hajlamos a lábizzadásra, akár többször is megteheti. Figyelj oda az alapos törülközésre is, mert a nedves közegben a lábgombák is hamarabb elszaporodhatnak.

A nyár illata - így tartsd szagmentesen a lábad és a cipőid

• Reggelente töröld át a talpad és a lábujjak közét néhány csepp 10 százalékos ecettel
• Töröld át a lábfejed alkohollal átitatott vattával: az alkohol fertőtlenít, elpusztítja a szagért felelős baktériumokat és megszünteti a láb nyirkosságát, amely kiváló táptalajt kínál a baktériumoknak.
• Hordj váltózoknit és a nap felénél cserélj.
• Készíts lábfürdőt az alábbi, természetes alapanyagokból:

Ecet
1 dl ecetet keverj egy liter vízhez és áztasd benne a lábad egy negyedóráig.

Szódabikarbóna
Egy liter vízhez tégy egy evőkanál szódabikarbónát, várj, míg feloldódik, majd mártsd bele a lábad 15 percre. Hetente kétszer ismételd meg a műveletet a kellő hatás érdekében.

Tea
Forralj egy liter vízben 3-4 filternyi fekete teát nagyjából 10 percig, majd hígítsd vízzel kellemes szoba-hőmérsékletűre. Akár egy félórán át is benne hagyhatod a lábad. Eleinte minden nap, majd heti kétszer alkalmazd.

Citrom
Ugyanez elmondható a citromról is, amely szintén kiváló fertőtlenítő. Két liter vízbe facsarj bele két egész citromot. Akár egy evőkanál szódabikarbónával is megspékelheted. A citrom a baktériumok ellen veszi fel a harcot, a szódabikarbóna pedig szagtalanít.

A nyár illata - így tartsd szagmentesen a lábad és a cipőid

Mit kezdj a cipőddel?

• Lefekvés előtt szórj szódabikarbónát a cipődbe, majd reggel öntsd ki belőle. Nagyon jó gombaölő és szagtalanító.
• Az ecet a kellemetlen szag és az esetleges gombás fertőzés ellen egyaránt hatásos. Jó módszer, ha gombóccá gyűrt konyhai papírtörlőt átitatsz ecettel, majd éjszakára szorosan a cipődbe tömöd. A lábbelik gombamentesítése elengedhetetlen a lábszag megszüntetéséhez.
• Készíts házi szagtalanító keveréket: 20 ml alkohol vagy vodka, 80 ml desztillált víz, 10 csepp mentaolaj, 10 csepp teafaolaj, 5 csepp zsályaolaj. Az illóolajokat öntsd az alkoholhoz, rázd össze, majd a végén add hozzá a vizet. A cipők belsejét és a lábad egyaránt befújhatod vele.
• Amennyiben nem szeretnél, vagy nem tudsz időt áldozni arra, hogy saját kezűleg készíts ellenszert, számos késztermék közül válogathatsz: a professzionális szagtalanító termékek vagy például a cipőbelsőbe tehető illatos fagolyók egyszerű és hatékony megoldást kínálnak a problémára.

Mit hordj?

A nyári időszakban kerüld a zárt cipők és a nejlonharisnya viselését. Amennyiben mégis muszáj ilyet húznod, semmiképp se a hagyományos műszálas zoknival kombináld. A pamutzokni már kedvezőbb, de még jobb a manapság már egyre több helyen kapható speciális kialakítású, légáteresztő műszálas zokni. Az is nagyon fontos, hogy a cipőd jól szellőzzön, valamint a felsőrésze és a talp belső része egyaránt természetes bőrből készüljön. Rendszeres időközönként tisztítsd a lábbelid kívül-belül, és még ennél is gyakrabban – ha kimondottan izzadékony vagy, akár napi szinten – szagtalanítsd belülről. Amennyiben mindezeket betartod, szinte garantált, hogy a lábszag és a szagos cipő sose lesz körülötted beszédtéma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top