Egészség

A mentősök lélegeztető készüléke okozhatta 5 ember halálát – OMSZ válaszával frissítve

Szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy öt ember halálát az a légútbiztosító készülék okozhatta, amelyet a közelmúltban vezettek be, és a mentősök kötelezően használnak.

A mentősök a mesterséges légútbiztosításnál olyan izombénító orvosságokat használnak, amelyek öt beteg halálát okozhatták – derült ki az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának megbízásából készült szakértői vizsgálatból. Az újonnan bevezetett és kötelezően alkalmazott légútbiztosító technikát, az RSI-t nyolc esetben használták, amikor a páciens szíve megállt, közülük ötöt nem tudtak újraéleszteni a mentősök – írja a Népszabadság.

Az eljárás során olyan injekciót adnak a lélegeztetésre szoruló betegnek, amely leállítja a spontán légzést annak érdekében, hogy megkönnyítse az orvos vagy a mentőtiszt számára a mesterséges lélegeztetéséhez szükséges tubus behelyezését.

A mentősök lélegeztető készüléke okozhatta 5 ember halálát

Ezt az eljárást az OMSZ éppen azért vezette be, hogy a korábbi eljáráshoz képest biztonságosabbá tegye a betegek lélegeztetését. A módszert a mentősök többsége már 2013 októberi bevezetésétől fogva vitatja, mert a szándék ellenére kevésbé tartják biztonságosnak, mint a korábbi technikákat. Hogy az eljárás ellen tiltakozó mentősök aggodalma nem alaptalan, azt az is bizonyítja, az eljárásrenddel kapcsolatban az OMSZ főigazgatója maga is szakértői véleményt kért, megjelölve nyolc esetet, amikor az RSI alkalmazása után leállt a betegek keringése.

A szakértők szerint az izombénító szerek alkalmazása hozzájárulhatott a betegek halálához. Hibaként említették, hogy az alkalmazott gyógyszerek adagja és kombinációja a vizsgált esetekben nem volt kellően átgondolt, a betegek a kelleténél jóval nagyobb dózisban kapták. Minden valószínűség szerint ez okozhatta halálukat.

Amikor tavasszal egy betegbiztonsági konferencián mentősök és intenzív terápiás orvosok jelezték az eljárással és az alkalmazott gyógyszerekkel kapcsolatos aggályaikat, az OMSZ orvosigazgatója, Temesvári Péter azzal zárta le a kínos vitát, hogy “a gyógyszerhatósági leiratokból kiindulni nem nagyon okos gondolat, mert a sürgősségi alkalmazásra azok nem adnak jó választ”. Alapszabály pedig, hogy a gyógyszerek leiratának betartása mindenkire nézve kötelező.

Cáfolnak a mentősök

Az Országos Mentőszolgálat közleménye szerint a Népszabadság cikke hamisan sugalmazza, hogy a mentősök által évek óta alkalmazott, életmentő módszer öt beteg halálát okozta volna.

A vitatott módszer több ezer életet mentett meg eddig

A magyar mentőhelikopterek, az eset- és rohamkocsik mentősei az eljárással az elmúlt években több ezer életveszélyes állapotú beteg életét mentették meg – közölte az OMSZ. A valóság a leírtakkal ellentétben az, hogy a magyar mentők a jelenleg létező legeredményesebb légút-biztosítási eljárást alkalmazzák. A magyar mentősök ezzel a módszerrel az elmúlt években több ezer életveszélyes állapotú beteg életét mentették meg.

A közlemény kitér arra, hogy a légútbiztosítás a közvetlen életveszély okát (pl. belső vérzés, agysérülés, szívizomelhalás stb.) önmagában rendszerint nem szüntetheti meg, vagyis sajnos ezzel sem lehet minden beteget megmenteni. Ilyen esetekben a beteg nem az életmentési kísérlet miatt, hanem az életmentési kísérlet ellenére veszíti életét. 

A konkrét esetekben a felkért szakértők sem az alapbetegségeket, sem a halál okát nem ismerhették, így jelentésük összefüggést az eljárás és a halálozás között nem mutathatott, és nem is mutatott ki.

Jelenleg a legbiztosabb eljárás

Az úgynevezett RSI (Rapid Szekvenciájú Intubáció) már “arany standardként” alkalmazott eljárás több fejlett országban, így az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában is. A Népszabadság cikke miatt az Országos Mentőszolgálat a lap ellen jogi lépéseket tesz.

További cikkek mentő témában az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top