Egészség

“Az már jó, ha tízből csak kétszer akarod szétverni a főnököd fejét!”

Szívesen behúznál egyet a főnöködnek? De legalább a szélvédőjét ripityára törnéd? Mindezt csakis a lelki egészséged érdekében, ugye? Rossz hírünk van: ha jól bele is rúgnál a zsarnokba, nem csökkenne benned jelentősen a stressz. Kapaszkodj meg: meditációs technikákat kell elsajátítanod! Most megtudhatod, hogyan érdemes belevágnod!

Állandó vita köztünk a férjemmel, vajon érdemes-e kiadnia a dühét egy közúti konfliktus során. Van-e gyakorlati haszna annak, amikor dudálva, ordítva, mutogatva fejezi ki szeretetét az életveszélyesen előző fekete BMW-s iránt, netán a sorok között szlalomozó motorossal szemben? Életem párja szerint örüljek neki, hogy levezeti a feszültséget, így biztosan nem fog meghalni szívinfarktusban. Szerintem is fontos a szív egészsége, főleg, ha egyszer valamelyik felheccelt sofőr vendettát rendez az országút közepén. Mindezt csakis azért, mert egyikük sem hallott még a legújabb kutatási eredményről: a stressz legjobb ellenszere a meditáció.

Most akkor dudáljak a szemétládákra az úton vagy sem?

Csehák Hajnalka pszichológus, mentálhigiénés tanácsadó szerint még mindig tartja magát a régi beidegződés: a stresszt azonnal ki kell adnunk magunkból. Nos, a helyes reakció erősen helyzetfüggő.

Életveszélyes közlekedési manőver esetén automatikusan életbe lép a “küzdj, vagy menekülj” parancs: az ijedtség csak egy kiváltó ok, a dudálás, mutogatás, szitkozódás már oldódás, ilyenkor mindennek csillapító hatása van.

Ha viszont csak szimpla bosszúságot okozott a bunkó sofőr azzal, hogy bevágott elénk (mert, ugye, mi is sietnénk), akkor valójában magunk alatt vágjuk a fát azzal, hogy szabadjára engedjük az indulatainkat. Ekkor ugyanis erősítjük a negatív hatásokat: emelkedik a pulzusunk, kivörösödünk, megfeszülnek az izmaink, lassul az emésztésünk, a hormonrendszerünk pedig azonnal másképp kezd el dogozni.

Hogyan csökkenti a meditáció a stresszt?

A rendszeres meditáció elsősorban a stressz hatékony kezelésében segít. Ennek megértéséhez érdemes górcső alá venni a meditáció hatásmechanizmusát: a meditáció alatt az agyunk képalkotást végez. Az agy képalkotó funkciója pedig a homloklebeny területén található. Ez az emóciók területe is, ez a rész felel az érzelmek megéléséért. Az az ember, aki rendszeresen meditál, egészen másképpen éli meg az életet és jóval pozitívabb érzelmek átélésére képes. Mivel a meditáció közben kellemes érzések jelentkeznek, és ezek az ingerek aktiválják az emóciókért felelős agyi területet, elég csak gondolnunk erre a nyugalomra, és máris beindítjuk a megfelelő agyi területeket.

Jó, de akkor vágjam magam lótuszülésbe, amikor a főnök ordít velem?

Akár. Lehet, hogy azonnal melléd ül, és meditáltok együtt egy jót! Vagy kisírja magát a válladon. Ennél hatékonyabb, ha állsz vele szemben fapofával és a következő aktív éber meditációs gyakorlatot végzed:

Képzeld el, hogy kívülről, filmszerűen nézed a jelenetet, benne saját magadat is. Képzeld el, hogy egyszer csak lassan elkezdesz hátrafelé lépkedni, ki ebből a szituból. Ahogy távolodsz, egyre kisebbnek látszik a főnököd, aki éppen szid valamiért. Ha növeled a képzeletbeli távolságot, a főnök szidalmainak hatása csökken. Mintha kivonnád magad abból a körből, ahol ezek a szavak elhangzanak. Az arcodon nem látszik semmi, a főnök azt fogja gondolni, hogy rá figyelsz. Belül hallod is, de érzelmileg nem ér el hozzád olyan erőteljesen, mert gondolatban kihátrálsz a helyzetből.

Stresszcsökkentés meditációval:

Hú, ez tök jól hangzik. Akkor most azonnal rendeljem meg a “Hogyan meditáljunk otthon?” című könyvet?

Van rengeteg felesleges pénzed? Akkor feltétlenül. Sokkal hatékonyabb azonban, ha szakembertől sajátítod el a személyesen neked megfelelő meditációs technikát.

Jó tudni: nem minden meditációs technika való mindenkinek. Lehet, hogy elkezdesz egy meditációs módszert, amitől más tökre ellazul, te viszont röhögőgörcsöt kapsz (ommmmmmhhh). Az sem mindegy, hogyan fogalmazod meg a gondolataidat. A jobb agyféltekének vannak olyan tulajdonságai, amelyeket ismernünk kell a helyes meditációhoz. A jobb agyféltekének például nincs időérzéke, csak a jelenidőben megfogalmazott mondatokat érti. Ugyanígy a különböző módokkal sincs tisztában, csak a kijelentő módra reagál. Pedig te óhajtó módban szoktad megfogalmazni a kívánságaidat, igaz?

A meditáció szövege nagyon lényeges, már csak ezért is érdemes szakemberhez fordulni. Kérhetsz segítséget pszichológustól, mentálhigiénés tanácsadótól, vagy akár a jógaoktatódtól is. Lényeg, hogy olyan szakember tanácsát kérd, aki iránt bizalmat érzel.

Oké, de hát egy szakember tök sok pénzbe kerül…

Igen, ez így van. De gondolj arra, hogy a helyesen végzett, rendszeres meditációval (valamint az azzal járó hatékony stresszkezeléssel) az egész életed meg fog változni, méghozzá pozitív irányba. Azért ez elég kecsegtető?

Akkor mozognom már nem is érdemes?

Dehogynem! A fizikai tevékenységnek is van helye a stresszcsökkentés folyamatában. Kifejezetten előnyös, ha rendszeresen sportolsz, például futsz, biciklizel, vagy úszol. Nem is gondolnád, hogy miközben automatikusan rakod az egyik lábadat a másik elé, valójában aktív éber meditációt végzel. A gondolataid ilyenkor nem állnak meg, a figyelmed főként az ismétlődésre irányul. Ha munka vagy tanulás után sportolsz, az idegrendszered átállítódik, és csökken benned a stressz.

Stresszcsökkentés meditációval:

Szóval akkor miért jó nekem, ha meditációval kezelem a stresszt?

A meditáció felkészíti a bensődet a stresszes szituációkra, segít függetleníteni magadat az indulataidtól. Jobban reagálsz a fájdalomra, a szorongásra, jelentősen javulhatnak az esetleges bőrbetegségeid. Ha rendszeresen meditálsz, nagy valószínűséggel nem jutsz el arra az indulati szintre, hogy szét akard verni valakinek a fejét. Tízből nyolc esetet szinte biztos, hogy megúszol. Máris megérte, igaz?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top