Egészség

Szegény kórház – “A legtöbb ápoló már csak hivatástudatból dolgozik”

Leszakadt vécédeszkák, omladozó vakolat, a kórházakban dolgozók többségénél idősebb eszközök – ez a látvány fogadja azokat, akik belépnek a József nádor téren felállított fehér sátorba, a "Szegény kórházba", amellyel hét, egészségügyi dolgozókat tömörítő szervezet próbálja felhívni a figyelmet az áldatlan állapotokra.

“Ez az infúziós állvány már akkor ott volt a kórházban, amikor elkezdtem dolgozni, és már akkor sem volt új” – mutat az egyik képre Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet egyik képviselője, aki kollégáihoz hasonlóan önkéntesként vesz részt a sátor üzemeltetésében. “Az itt felállított sátorban látható eszközök a magyar egészségügy átlagos állapotát hívatottak bemutatni. Ez azt jelenti, hogy akad olyan kórház Magyarországon, ahol ennél azért jobb a helyzet, de sajnos van olyan is, ahol ennél rosszabb.”

A József nádor téren kiállított eszközöket nézve ez utóbbi állítás elég szomorú: a sátorban többek között egy olyan asztali számítógép is helyet kapott, amelyen nemhogy az NLCafé.hu nem lenne olvasható, de valószínűleg az Aknakereső nevű játék is csak szaggatva futna le. “Van olyan hely, ahol annak is örülnek, hogy egyáltalán ilyen gépük van” – mondja Varga Andrea.

A sátor ötlete az egészségügyi dolgozók május 12-ei demonstrációja előtt felvetődött, és a József Nádor téren jelen lévő önkéntesek által képviselt szakmai szervezetek támogatják a “fekete ruhás” nővérek harcát, hatpontos petíciójukat pedig az érdeklődőknek is szívesen átadják.

“Július 1-jén 14 órakor újabb demonstrációt tartunk, ami innen indul a sátortól – tette hozzá Varga. – Ennek az egyik legfontosabb eleme a szakdolgozók 50 százalékos béremelése július 1-től.”

Az utolsó kapcsolja le a villanyt!

A sátorban hangos egyetértés alakul ki arról, hogy az egészségügy humánerőforrás-válságban van, Varga Andrea szerint “naponta 2 nővér és 3 orvos hagyja el az országot, az orvosok persze jobb esélyekkel indulnak a külföldi állásokért”. Kérdésünkre elmondja, hogy ma körülbelül 40-50 fekvőbetegre összesen két nővér figyelme jut, akik az egyébként röhejesen alacsony bérek mellett gyakran különmunkára is kényszerülnek, sokszor fáradtak, kimerültek és ingerlékenyek.

“Ilyen körülmények mellett a biztonságos betegellátás már nem garantálható” – figyelmeztet Varga Andrea, és szerinte aki ma a magyar egészségügyben dolgozik, nagyrészt már csak hivatástudatból teszi a dolgát.

Megnézem
Összes kép (1)

Válságban a szakma, válságban a képzés

A nővérek szerint, bár az Országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetést, ebben nemcsak hogy a béremelés anyagi feltételei nem látszanak, de az sem, hogy mitől válik az egészségügy működőképessé. Ehhez ugyanis rengeteg további anyagi forrásra lenne szükség, illetve ami legalább ennyire fontos: a képzés átalakítására. A fiatalok ugyanis nem látnak olyan lehetőséget az egészségügyben, ami miatt motiváltak lennének arra, hogy ezt a pályát válasszák.

“Kedden meglátogatott minket néhány gyakorlaton lévő nővér is, megkérdeztem őket, tízből, ha ketten voltak, akik azt mondták, hogy a tanulmányaik végeztével TALÁN az egészségügyben fognak elhelyezkedni – mondta a szakember. – Sajnos kevés szó esik róla, de az egészségügyben nem csak az orvosok és az ápolók helyzete tragikus: ott vannak a kórházakat, rendelőket működtető, operatív munkát végző kollégák, vagy a karbantartók, akikre nem terjednek ki az ágazati béremelések. Ha ők úgy döntenek, hogy elmennek, akkor tényleg meghal az összes kórház.”

Az ápolók tapasztalatai szerint egyébként a járókelők, érdeklődők reakciói meghatóak, csupa kedvességet kapnak az emberektől. Amíg a helyszínen voltunk, érkezett egy nő, aki azt mondta, csak azért jött ki a térre, hogy kifejezze háláját az ápolóknak, ugyanis idős rokona ápolásában sok segítséget kapott az egészségügyi dolgozóktól.

“Július 1-jén a demonstrációt követően éjszakai virrasztást is tervezünk este nyolctól reggelig, ahol különböző programok, beszélgetések is lesznek. A helyszín egyelőre egyeztetés alatt áll, de reméljük, sokan eljönnek.”

Szegény Kórház Facebook-oldalán további információk találhatóak a sátorról és a várható további eseményekről.

További cikkek az egészségügy helyzetéről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top