Egészség

Hogyan kell elriasztani a szúnyogokat?

A meleggel sajnos megérkeztek a szúnyogok is. A szemtelen állatok mindent megtesznek, hogy a vérünkhöz jussanak, mi pedig azért teszünk meg mindent, hogy elüldözzük őket.

Nemcsak zavaró a szúnyogcsípések viszketése, de az egészségünkre is káros hatással lehet. Nemcsak a szúrások elfertőződéséről van szó: az a rengeteg kemikália sem tesz jót a bőrünknek, amit magunkra kenünk vagy fújunk a szúnyogok elriasztása érdekében. Íme néhény természetes módszer, amivel elűzhetjük a vérszívókat.

1. A leggyakrabban használt kültéri szúnyogriasztó termék az illatosított gyertya, ezek közül a leghatásosabb a citronella (Cymbopogon nardus) illatú. A citronella olajából testpermetet is készíthetünk, amit a bőrünkre fújhatunk, de cserépben is tarthatunk belőle. Az is segíthet, ha a teraszon vagy az udvarban körömvirágot tartunk, azt sem szeretik a szúnyogok.

Citronella
Citronella

2. Kicsi gyerekek és csecsemők esetében hatásos szúnyogriasztó lehet a cickafark tea. Nem megitatni kell velük, hanem a bőrükre fújni.

3. Bármilyen furcsa, a szúnyogok nem szeretik a vaníliát. Vaníliaaromával azonban hiába kísérletezünk, a bogarak megérzik, hogy nem igazi. Használhatsz azonban vaníliaoldatot, amit a teraszasztalon tartott párologtató vizébe csöpögtethetsz.

4. Ne hagyjuk ki a sorból az örök klasszikust, a levendulát sem. Számunkra isteni illatát a szúnyogok ki nem állhatják. A 100 százalékos tisztaságú levendula-illóolajat a csuklónkra is csepegtethetjük, vagy szúnyogriasztó testpermetet is készíthetünk belőle.

5. Az is távol tartja a szúnyogokat, ha sok fokhagymát fogyasztunk. Ámbár így nemcsak a vérszívók kerülnek majd el bennünket, hanem valószínűleg a beszélgetőpartnerek is.

 Így neveljük a citronellát:

További cikkeink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top