Egészség

Rákszűrés: a méhnyakrákba senkinek nem kell belehalnia!

Különböző kedvezményekben részesülnének azok, akik lelkiismeretesen járnak rákszűrésre. Az időben felismert méhnyakrák gyógyítható!

Még nem tudni, hogyan, de hamarosan megkerülhetnék a várólistát mindazok, akik elmennek az állami szűrővizsgálatokra – írja a nol.hu. A részletek még nem ismertek, a tervezet szerint akiknél a rákszűrésen elváltozást találnak, elsőbbséget kapnak a várólistához vagy egyéb előjegyzéshez kötött vizsgálatokon. Az erről szóló törvényt ősszel tervezik elfogadni.

Bizonyított, hogy a rákszűréssel felfedezett daganatok gyógyítási esélye lényegesen jobb, mint a tünetek alapján diagnosztizáltaké, a jó szűrőmódszerekkel már a rákmegelőző állapotokat is ki lehet mutatni. Sajnos még mindig kevesen járnak az életmentő rákszűrésre, pedig 1998 óta már külön törvény szabályozza az életkorhoz kötött népegészségügyi szűrővizsgálatokat. Az emlőszűrés 2002-ben, a méhnyakrákszűrés 2003-ban ugyan elindult, de máig nem sikerült átütő részvételi arányt elérni.

Jó tudni a méhnyakrákról

  • Ha időben felismerik, gyógyítható betegség, már senkinek nem kellene belehalnia,
  • a nők méhnyakrákszűrését immáron védőnők is végezhetik,
  • erre a feladatra 1500 védőnőt képeztek ki,
  • ők főként a kisebb településeken élő nők életét hosszabbíthatják meg.
  • Magyarországon mégis évente mintegy négyszázan meghalnak a betegségben,
  • ez az osztrák halálozások két és félszerese.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top