Egészség

Bemutatták a világ első érző művégtagját – fotó

Bécsben mutatták be a világ első lábprotézisét, melynek használata épp olyan érzetet kelt viselőjében, mintha két lábbal járkálna a talajon, sőt képes érzékelni az aszfalt, a gyep vagy épp a sóder felületét is.

A különleges lábprotézist a linzi Felső-ausztriai Főiskola szakemberei fejlesztették Hubert Egger vezetésével. A mesterséges talp “nyomáspontjai” szállítják az információt a levágott láb csonkjáig. A művégtag az ép lábat utánozza: a nyomás ugyanúgy oszlik el a mesterséges talpon a lábujjaktól a sarokig. A talaj felismerését a csonk idegvégződéseinek reaktiválása teszi lehetővé, ezek szállítják tovább a művégtag szenzoraiból származó információt az agyba.

Forrás: businessinsider.com
Forrás: businessinsider.com

Az 54 éves Wolfgang Rangger osztrák tanár 2007-ben veszítette el mindkét lábát, majd a fantomfájdalmak és az ennek következtében fellépő állandósult alváshiány és fáradtság miatt kénytelen volt abbahagyni hivatását. A férfi hat hónapja használja a protézist, azóta “érzi” a talajt, biztosabban jár, nem fél, hogy elesik a jeges úton vagy a járdát borító nedves leveleken. Kerékpározik, lépcsőt használ, és alig lehet észrevenni, hogy sántít. A látványos eredményt az érzőidegek “elterelésének” technikájával és a beültetett protézis érzékelőinek bekapcsolásával érték el. A férfi fantomfájdalmai is megszűntek.

További cikkek a témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top