Egészség

Embertelen körülmények az EU legnagyobb pszichiátriai intézményében

Krónikus ápolóhiány, túlzsúfoltság, fertőző betegek. Ez ma a helyzet Magyarország és egyben az EU legnagyobb pszichiátriai intézményében.

Az mno.hu cikkéből kiderül: tarthatatlan állapotok uralkodnak a a Szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthonában, az ügyben már az alapjogi ombudsman is vizsgálatot indított. Az intézményben jelenleg 733 krónikus pszichiátriai beteget gondoznak bentlakásos formában, ezzel – az OPNI bezárása után – ez Magyarország és egyben az EU legnagyobb, pszichiátriai betegeket gondozó intézménye. A lakók mintegy 72 százaléka krónikus skizofrén beteg, valamint egyre több a fiatal, a szenvedélybeteg (alkoholista, illetve drogfüggő), valamint a hajléktalanlétből bekerülő beteg.

Az intézményben állandósult az ellátó személyzet hiánya, jelenleg is 25 szakmai álláshely betöltetlen, amelyre nincs egyáltalán jelentkező, így előfordul, hogy már nappal is csak ügyeleti ellátást nyújtanak. A demens páciensek osztálya túlzsúfolt, 6-8-10 ágyas szobákban vannak a betegek, a létszámhiány miatt ráadásul az éjszakai ügyeletet részlegenként egyetlen ügyeletes nővér vagy ápoló látja el. Az intézményben megtörténik, hogy nem megengedhető szankcionálási gyakorlatot alkalmaz a betegekkel szemben (például kimenőtilalom, elkülönítés, pizsamaviselés nappal), bár ezekre csak a végső esetekben kerül sor.

A helyzet súlyosságát fokozza, hogy a szombathelyi Markusovszky Oktató Kórház szinte rendszeresen “ad vissza” kórházi kezelésről az intézetbe lázas, infúzióra kötött, vagy épp fertőző betegséget hordozó lakókat. Így a dolgozói állomány egészségügyi ellátást is kényszerül végezni, pedig a pszichiátriai otthon szociális ellátást nyújtó intézmény. Az ombudsman megállapította, hogy mára sürgősen indokolttá vált a bentlakásos szociális intézményekben élő ellátottak szükségleteinek finanszírozására vonatkozó jogszabályi környezet felülvizsgálata.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top