Egészség

Megmondjuk, mit reggelizz, hogy egészségesen kezdődjön a napod

Reggelizni márpedig kell. Számtalanszor meggyőztek már minket, hogy az egészséges életmód szerves része a kötelező reggeli. De mit reggelizzünk, hogy az tényleg egészséges legyen?

Egy jó reggeli javítja a koncentrációs készséget, figyelmet, fókuszáltságot. Összeszedettebbek lehetünk tőle a munkahelyen és a napi teendőket könnyebben elvégezzük. Épp ezért nem mindegy, hogy milyen hozzávalókból készítjük azt a reggelit. Következzenek azok az egészséges ételek, amiket bátran használhatunk a nap első étkezéséhez.

Olajos magvak

Hosszú ideig szinten tartják a vércukorszintet, elveszik az éhségérzetet, és feltöltenek energiával. Szórj a müzlidre vagy akár magában egyél belőlük egy marékkal reggelire.

Összetett szénhidrátok

Leginkább teljes kiőrlésű lisztből készült pékárura, zabpehelyből müzlire vagy zabkására kell ez alatt gondolni. Az összetett szénhidrátok fokozatosan engedik a glükózt a véráramba, ami miatt a test feltöltődik energiával, hosszabban emésztve az ételt. Megelőzheted velük a puffadást is, úgyhogy mindenképpen jobb választás bármelyik, mint egy nagy túrós táska a boltból.

Megmondjuk mit reggelizz, hogy egészségesen kezdődjön a napod

Tojás

Magas proteintartalma miatt órákra feltölt energiával, megelőzhetjük vele a falásrohamokat és az édességvágyat is csökkenti. Emellett az agyműködésre is jótékony hatással van, ha rendszeresen fogyasztunk belőle reggelire.

Mogyoróvaj

Bár hazánkban nem annyira népszerű, de érdemes lenne átvenni az amerikaiktól a mogyoróvajas reggeli szokását. Tele van egészséges zsírokkal, proteinnel és antioxidánsokkal, káliumtartalma pedig csökkenti a vérnyomás és szívbetegség kialakulásának kockázatát. Stabilizálja az éhségérzetet, és kiegyenlíti a vércukorszintet. Természetesen az édesítés nélküli, legalább 90 százalékban mogyoróból álló mogyoróvajat kell mindehhez enni, maximum 2 evőkanállal naponta.

Avokádó

Az avokádót mostoha módon vacsorára száműzték leginkább, pedig a benne lévő majd’ 20 vitamin és omega-3 olaj remek hatással van az agyműködésünkre, érdemes reggelire is enni. A napi rostszükségletünk 8 százalékát fedezhetjük egy avokádóval, emellett jó hatással van az emésztésre és a szem egészségére. Az agyműködést serkenti, és védi az idegpályákat.

Megmondjuk mit reggelizz, hogy egészségesen kezdődjön a napod

Áfonya

A kutatások azt bizonyítják, hogy az áfonya akár az Alzheimer-kór megelőzésében is jelentős segítség lehet. Az az egy biztos, hogy gyakori szereplője a diétáknak, fejleszti a memóriát, és az izmoknak is segít, hogy még erősebbek legyenek. Munka előtt kifejezetten jót tesz, ha áfonyával hozzuk mozgásba az agysejteket és az izmainkat.

Lazac

Igen ritkán lazacozunk reggelire, pedig a benne lévő omega-3 zsírsavak segítik az agyműködést, lassítják a kognitív leépülést, és erősítik a memóriánkat. Ezen kívül még serkenti a szerotonin hormon termelődését is, ami a hangulatunkért felelős, és hiánya depressziót okozhat. Jókedvvel és éles elmével kezdhetjük a napot, ha lazacot eszünk reggelire.

Banán

A gyümölcsök közül az egyik legjobb koncentrációt segítő étel. Magas káliumtartalma jó kondiban tartja az agyat, az idegeket és a szívet is. Elveszi az étvágyat és az édességéhséget, így ha felkelés után fél órán belül eszel egy banánt, akkor délelőttig nem is lesz szükséged más ételre.

Megmondjuk mit reggelizz, hogy egészségesen kezdődjön a napod

Spenót

Ki hallott már olyat, hogy spenótot egyen reggelire? Szerencsére a zöld turmixok korában egyre többen nyúlnak a spenótért, hogy reggel egy frissítő spenótos, banános, gyümölcsös turmixot igyanak, akár kávé helyett is. B-vitamin-tartalma tagathatatlanul jó hatással van a mentális egészségre, határozottan barátja az agynak és az idegeknek, segíti a problémamegoldó képességet és a tanulást. Párosítva a banánnal egy turmixban igazi ütős mentális védelem lehet egy nehéz nap előtt.

Grapefruit

Állítólag elég csak megszagolni egy grapefruitot, és máris elveszi az étvágyunkat. Ha falási rohamokkal vagy túlzott édességvággyal küzdenénk, akkor érdemes vele kezdeni a reggelt. Emellett pedig még remek C-vitámin-forrás is, felébreszti az agyat, és energiával tölt fel.

Legrosszabb reggelik:

  • Cukros gabonapehely: délelőttre összeomlik tőle a vércukrod.
  • Semmilyen reggeli: alacsony energiaszint, farkaséhség már délelőttre.
  • Gyümölcslé: ingadozó vércukorszintet eredményezhet.
  • Péksütemény: igaz, hogy finom, de gyorsan emeli meg a vércukorszintet, ami miatt hamar éhes leszel újra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top