Egészség

Kell-e félnünk a ló-AIDS-től? Itt a válasz!

Lógyógyászati szakértő szerint nincs kevésvérűség-járvány Magyarországon.

Jelenleg mintegy 70-75 ezer lovat tartanak számon Magyarországon, közülük május végéig mindössze hat lónál fedezték fel a kevésvérűség nevű betegséget különböző istállókban, így nincs járvány Magyarországon – mondta Bodó Gábor, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara lógyógyászati tanszékének és klinikájának vezetője, egyetemi docens. Állítása szerint ezeket az állatokat azért kellett leölni, mert ugyan képesek hosszú évekig tünetmentesen élni, de a megfertőzött lovak hordozzák és terjeszthetik a vírust. “Akkor lenne járvány, ha gombamód szaporodna a beteg állatok száma” – hangsúlyozta.

Vért vesznek egy lótól megelőző szűrés céljából egy orfűi lovardában - MTI Fotó: Sóki Tamás
Vért vesznek egy lótól megelőző szűrés céljából egy orfűi lovardában – MTI Fotó: Sóki Tamás

Elaltatással a megfékezésért

Nyugat-Európa kevésvérűség-mentesként tartja számon Magyarországot, valójában eddig is évente 5-10 lovat kellett e betegség miatt elaltatni. A biztosan fertőzött lovak esetében a jogszabály az állat elaltatását írja elő, épp a többi ló egészségének és az ország állategészségügyi státuszának megőrzése érdekében. Az intézkedés a tulajdonos állami kártalanítása mellett történik.

Bodó Gábor úgy véli, szükség lenne az összes ló vizsgálatára az országban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a lótulajdonosok közreműködésével.

Még több lovas sztori az NLCafén:

  • 15 imádni való miniló – tündéri fotók
  • Diétára fogták a világhírű lovasiskola csődöreit
  • Pónilovak mentették meg a párt a vaddisznótól – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top