Egészség

2,7 milliárd kilónyi zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki azért, mert csúnya

Az elképesztő adat csupán az Egyesült Államokra vonatkozik. Belegondolni is rossz, milyen mennyiségű zöldség és gyümölcs kerül kukába világszerte, esztétikai okokból.

A 2,7 milliárd kiló zöldség és gyümölcs, amit amiatt dobnak ki, mert egész egyszerűen nem szép, az Egyesült Államokban megtermelt mennyiség húsz százaléka.

Egy kaliforniai cég, az Imperfect változtatna az elképesztő helyzeten: gazdaságokkal működnek együtt, átveszik tőlük a kevésbé esztétikus megjelenésű zöldségeket és gyümölcsöket, és kiszállítják azoknak az embereknek, akik hajlandóak megvásárolni, az élelmiszerboltok áraihoz képest 30-50 százalékkal olcsóbban. Ízre, minőségre ugyanazt, vagy akár még jobbat is kapnak, mint a boltban, hiszen ezek a zöldségek és gyümölcsök nem romlottak, csupán csak a külsejük tér el a megszokottól. 

2,7 milliárd kilónyi zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki azért, mert csúnya

Világszerte egyre több a hasonló, élelmiszer-pazarlás elleni kezdeményezés, egy francia üzletlánc, az Intermarché például szintén direkt csúnya zöldségeket és gyümölcsöket árul, de akad olyan étterem is, ahol másutt kidobásra ítélt, ám ehető alapanyagokból főznek.

Forrás: Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top