Egészség

Ápolónő: Mentsd meg a saját életed!

Nem lehet eleget beszélni róla. Egyre több a megbetegedések száma, és gyakran akkor derül fény egy-egy diagnózisra, amikor már késő. Pedig olykor csak pár perces önmagunkra való figyelésre lenne szükség ahhoz, hogy tovább élj!

A szűrővizsgálatok elvégzése az egészségmegőrzésünk egyik alappillére. Magyarországon is adottak a feltételek minden vizsgálat kivitelezésére, mégis szomorúan tapasztalom, hogy nem élünk vele. Sajnos a daganatos megbetegedések száma rohamosan növekszik, az egyik vezető halálok a szív- és érrendszeri betegségek mellett!

Hosszú idő óta vagyok ápoló. Megszámlálhatatlan azon betegek száma, akikkel találkoztam már munkám során. Évek alatt nagyon sok olyan embertársunkkal is beszélgettem, aki tudta, ha akkor elmegy szűrésre, akkor most nem búcsúznia kellene…

Ápolónő: Mentsd meg a saját életed!

Miért fontos, hogy elmenj?

Mert a daganatok rejtve fejlődnek ki a szervezetünkben, hosszú időn keresztül nem okoznak semmilyen tünetet, és az általános vizsgálati módszerekkel sem deríthető ki a jelenlétük. Éppen ezért életmentő lehet figyelni magadra, elmenni a szűrővizsgálatokra, melyeken a panaszokat, tüneteket még nem okozó daganatok megjelenés előtti állapotának felismerése megtörténhet a későbbi súlyosabb következmények megelőzése érdekében.

Miért nem megyünk el?

A tapasztalatok szerint több oka van.

Van, aki azért, mert attól tart: “kiderül valami”. Akik ebbe a csoportba tartoznak, leginkább attól félnek, hogy eddigi életvitelük megváltozik, mert mi lesz, ha műtétet javasolnak, ha kezelésekre kell járni? Félnek a mindennapok rutinjának átalakulásától, melyek megjelenhetnek majd napjaikon.

Ápolónő: Mentsd meg a saját életed!

Vannak, akik a munkából való kiesésüket jelölik meg okként, vannak, akik anyagi kiszolgáltatottságot vélnek felfedezni mögötte, és olyan is akad, aki időhiányra panaszkodik.

És nem utolsósorban ott van az a csoport, aki fél magától a vizsgálattól, a vélhető fájdalomtól, ami kísérheti a beavatkozást. Tudni kell azonban, hogy a mai modern műszerekkel a legtöbb szűrés fájdalommentes, kis százalékuk ugyan kellemetlen, de ez eltörpül az esetlegesen meglévő, felfedezett betegség gyógyítási kilátásai mellett.

Egy egy szűrővizsgálat minimálisra csökkentheti a rosszindulatú betegség kialakulását. Ha negatív, akkor sem volt felesleges elmenned, mert megnyugodhatsz. Amennyiben pozitív eredményt hoz a vizsgálat, a gyógyulás esélye jelentősen megnövekedhet, hiszen egy tünetmentes, korai stádiumban felismert betegség nagyon jól orvosolható.

Sajnos hazánkban még mindig alacsony a részvétel…  Sokan még a mai világban is abban a tévhitben élnek, ha nincs panaszom, egészséges vagyok.

Folytatás az Ápolónő blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top