Egészség

13 hiba, amit semmiképpen ne kövess el, ha fogyni szeretnél

Amikor elkezdünk diétázni, megfogadunk sok mindent. Egyrészt hogy lefogyunk, leírjuk, felírjuk mit fogunk enni, mit nem, mit szabad, mit nem, lemérjük, lefényképezzük magunkat, célt, célokat tűzünk ki. Utánaolvasunk, utánanézünk dolgoknak, és józan ésszel belevágunk. Aztán értetlenül állunk, hogy már megint miért nem sikerült. Összegyűjtöttem 13 tipikus hibát, és segítek megoldani. :)

1. Legfontosabb, hogy az egészségtelen, gyors megoldást kínáló diéták és gyógyszerek nem jelentenek megoldást! Ne gyors sikert akarj, hanem hosszú távon tartható életmódváltásban gondolkodj. A villámdiéták és koplalások gyors eredményt hozhatnak, de elindul a jojóeffektus, ami a legtöbb ember problémája, és sajnos csak a mérlegen látsz kisebb számokat, a látvány nem változik, mert izmot veszítesz elsősorban.

2. Fokozatosság elve! Legyenek pici céljaid, amelyek eljuttatnak a nagyokhoz. Fokozatosan vezesd be a változásokat, hogy bírd.

13 hiba, amit semmiképpen ne kövess el,  ha fogyni szeretnél

3. Ne ostorozd magad! Ha “bűnözöl”, olyat eszel, vagy kimarad egy edzés, ne bánkódj, nem vagyunk tökéletesek. Másnap folytasd az új életmódodat, ne hagyd elveszni az addigi sikert egy botlás miatt!

4. Figyelj a tested jelzéseire! Ne keverd össze a fáradtságot a lustasággal. Fontos, hogy tartsd meg a regenerációs időszakot, ne edzd túl magad. De merő lustaságból ne hagyj ki egy edzést sem!

5. Pörögjön az anyagcseréd! Akkor működik megfelelően a “rendszer”, ha eleget eszel. Enni kell, csak nem mindegy, hogy mit. Fontos a minőségi étkezés napi 5-6 alkalommal.

6. Ne félj a szénhidrátoktól! A szénhidráttól lesz energiád, fontos, de nem mindegy, hogy milyen szénhidrátokat választasz! A jó választás: zabpehely, korpa, puffasztott rizs, barna rizs, hajdina, bulgur, köles, teljes kiőrlésű tönköly- vagy rozsos kenyér, teljes kiőrlésű vagy tönkölytészta. Fogyassz friss és aszalt gyümölcsöket, zöldségeket, olajos magokat (mandula, kesudió…) és egyes hüvelyeseket!

13 hiba, amit semmiképpen ne kövess el,  ha fogyni szeretnél

7. Válassz megfelelő mozgásformát! Nem mindegy, hogy jókedvvel kezdesz bele az edzésedbe, vagy előre rosszul vagy tőle. Olyan mozgást kell választani, amit szívesen csinálsz, de hatékony is! Sokan nem a számukra megfelelő tréninget választják, ezért nem alakulnak úgy (vagy éppen fogynak), ahogy szeretnének. Akármilyen furcsa, de ha hasról szeretne valaki fogyni, akkor ne hasizom-erősítéseket végezzen, hanem kardiojellegű mozgást válasszon. Hiszen mindenkinek kockás a hasa, csak sajnos el van takarva. Mindezt kiegészítve funkcionális, saját testsúlyos, törzsizom-erősítő gyakorlatokkal érhet el bárki biztos eredményt.

8. Ne félj a fehérjétől! A fehérje nagyon fontos. Eltelít, de nem hizlal, mert alapvetően nem raktározódik el zsírként. A legtöbb étel tartalmaz fehérjét, egyik többet, másik kevesebbet. A baromfi, hal, tojás, tej a fehérjében leggazdagabb ételek, ezek “teljes értékű fehérjéket” tartalmaznak. A fehérje fogyasztása így különösen fontos edzés után. Biztosítja az izomépítéshez szükséges aminosavakat, amelyek a sérült szöveteket visszaépítik és tovább erősítik.

13 hiba, amit semmiképpen ne kövess el,  ha fogyni szeretnél

9. Nagyobb túlsúly esetén fontos, hogy zsírégető mozgást végezzünk elsősorban! A legjobb zsírégető mozgás a megfelelő pulzuson való gyors gyaloglás, amit ha tehetünk, heti háromszor végezzünk. Itt, ami nagyon fontos, az oxigén jelenléte mellett végzett mozgás. Mit is jelent ez? Amikor még tudunk beszélgetni gyaloglás (egyéb zsírégető edzés) közben, vagyis van elég levegőnk, nem kapkodjuk azt vagy fulladunk.

Továbbá fontos, hogy minimum 60 percet szánjunk a gyaloglásra, mert a zsírégetés (a fogyás) nagyjából 30 perc után indul be, akkor kezdünk izzadni is. Érdemes rétegesen öltözni, és ha tehetjük, társasággal menni. Akinek nincs pulzusmérő órája, úgy tudja felmérni, hogy megfelelő pulzuson gyalogol-e, ha valaki vele edz, és közben tudnak beszélgetni.

10. Vitaminból soha nem elég! Ne felejts el minél több vitamint bevinni a szervezetedbe. Minden évszaknak megvannak a maga gyümölcsei és zöldségei.

13 hiba, amit semmiképpen ne kövess el,  ha fogyni szeretnél

11. Igyál sokat! De, nem mindegy, hogy mit iszol. Főleg vizet, esetleg teákat (cukor nélkül), naponta min. 2,5-3 litert. Fontos tudni, hogy a méreganyagok eltávolítása a vesén és a beleken keresztül is zajlik, ezek a folyamatok is vizet igényelnek. A víz síkosítja az ízületeket, csökkenti az ízületi fájdalmat és véd a kopás ellen. Segít egyensúlyban tartani a testhőmérsékletet. A víz csökkenti a kiszáradást, a legtöbb ember azonban sajnos krónikus dehidrációban (kiszáradásban) szenved. Szervezetünk minden sejtjének és szervének megfelelő mennyiségű vízre van szüksége a jó működéshez.

12. Vacsorázz! Nagyon sok embertől hallom, hogy kihagyja a vacsorát, mert ezzel szeretné gyorsítani a fogyását. Rosszul teszi, mert ahogy az elején írtam: minőségre törekedj, és ne koplalj! Ha nincs meg 5-6 étkezés, kihagyunk étkezéseket, nem tartjuk szinten a vércukorszintünket stb., akkor előbb-utóbb a szervezetünk jelezni fog, és ez a jelzés nem lesz kellemes. Általában csillapíthatatlan éhség tör ránk, vagy egyszerűen csak rosszul leszünk.

13. Fogadd el, hogy nem akkor fogysz le, ha nem eszel, hanem ha megfelelő dolgokat fogyasztasz! Alapvetően itt fordul elő a legtöbb hiba! A koplalás-falási roham jojóeffektushoz vezet! Kerüld el!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top