Egészség

Veszélyben az ápolók – erőszak a kórházban

Te meg mernél ütni egy rendőrt? És egy kórházi ápolót? Kevesen tudják, hogy mindketten közfeladatot ellátó személynek minősülnek, így fokozottabb büntetőjogi védettséget élveznek.

Egy kutatás szerint az egészségügyi szakdolgozók 87 százalékát érte már valamilyen atrocitás a munkája során – írja az mno.hu. A megkérdezettek közel harmada fizikai bántalmazással találkozott, de előfordul szexuális zaklatás is. Sajnos úgy tűnik, eddig nem hozott eredményt az a jogszabályváltozás, amely fokozottabb védelemben részesíti az ápolókat.

Az agresszív viselkedés mind a betegek, mind pedig a hozzátartozóik részéről tapasztalható. A kiváltó okok között említik a kulturális különbségeket, a média egészségüggyel kapcsolatos negatív hatását, a betegjogok megváltozását, valamint a megnövekedett várakozási időt. Az érintettek a törvény szigorítását, a túlterheltség megszüntetését, a szakma presztízsének erősítését, valamint a hozzátartozók megfelelő tájékoztatását szorgalmazzák.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top