Egészség

Praktikus elsősegélydoboz nyaraláshoz

Nem csak nyaraláskor, hanem a hétköznapokon is szükség lehet egy jól összeállított elsősegélycsomagra. Otthon persze több hely van egy jól "felszerelt" házipatika működtetésére, míg utazáshoz kénytelenek vagyunk praktikus, kisméretű csomagba sűríteni mindazt a gyógyszert és felszerelést, ami kisegíthetnek a bajban. Lássuk tehát, mit tartalmazzon egy jó elsősegélydoboz.
Praktikus elsősegélydoboz nyaraláshoz

Vannak kötelező elemei az elsősegély felszerelésnek, és vannak olyanok, amik kifejezetten az úticélunknál várható problémák orvoslására szolgálnak. Először is tehát tájékozódnunk kell, hogy milyen sérülések, bajok érhetnek minket ott, ahova indulunk. Tengerparton például medúza, éles kagyló vagy a tengeri sün tüskéi okozhatnak sérülést, míg a hegyekben kirándulva nagyobb az esélye a horzsolásoknak, vágott sebeknek, ficamoknak esetleg töréseknek. A déli országokban az ételmérgezés és a gyomorfertőzés jelent gyakoribb problémát, így erre külön is készülni kell, míg a Balaton partján hasznosabb, ha darázscsípés és napégés ellen van nálunk megfelelő ellenszer.

Az alapcsomag

Az utósok jól tudják, hogy a kocsinak kötelező felszerelési eleme az elsősegélydoboz. Szerencsére nagyon sokan vannak, akinél ez a csomag évek óta érintetlenül hever a csomagtartóban a pótkerék mellett, aminek viszont megvan az a hátulütője, hogy a tartalma elöregedett és cserére szorul. Nyugodtan vegyük az utazásra összeállítandó elsősegélydoboz alapjául ezt a készen kapható csomagot, de feltétlenül ellenőrizzük először, hogy nem járt-e le az egyes elemek szavatossága (ezt a dobozra is rá van írva, amennyiben pedig nem találjuk, az azt jelenti, hogy a doboz idősebb 22 évesnél – ugyanis azóta kötelező a szavatossági dátum megjelenítése. Ebben az esetben természetesen cserélendő a doboz tartalma.) A jelenlegi szabvány szerint az alábbi dolgoknak kell benne lenniük az elsősegélydobozban:

1 db gyorstapasz, 2,5 cm x 5 m, DIN 13019-A
8 db gyorskötöző pólya, 10×6 cm, DIN 13019-E
3 db kötözőpólya, közepes, DIN 13151-M
1 db kötözőpólya, nagy, DIN 13151-G
2 db kötöző kendő 40×60 cm, DIN 13152-BR
1 db kötöző kendő, 60×80 cm, DIN 13152-A
6 db kompressziós pólya 10×10 cm,
2 db rögzítő pólya 6 cm x 4 m, DIN 61631-MB-6
3 db rögzítő pólya 8 cm x 4 m, DIN 61631-MB-8
2 db háromszögkendő, DIN 13168-D
1 db aluminium bevonatú elsősegély takaró, 2,1 m x 1,6 m
1 db hajlított elsősegélyolló, DIN 58279-A 145
4 pár egyszer használatos kesztyű, DIN EN 455
1 db elsősegély útmutató
1 db tartalomjegyzék

Mindig elérhető helyen legyen az elsősegély doboz!

Az elsősegély csomag ritkán kell, de akkor nagyon. Ezért ne tároljuk például a kocsi hátuljában a pótkerék mellet, amire csomagok tucatjait pakoljuk, mert baj esetén nagyon sok időt vesztegethetünk el azzal, hogy előássuk a mélyből a dobozt. Tartsuk inkább a kesztyűtartóban vagy az ülés alatt, de mindenképpen könnyen hozzáférhető helyen.

Praktikus elsősegélydoboz nyaraláshoz

Az utazó házipatika

Az előbb felsorolt tételeken kívül érdemes még néhány gyógyszert, elsősegély felszerelést is magunkkal vinni az útra. Hasznos, ha az alábbiak mindig velünk vannak:

• lázmérő
• lázcsillapító
• fájdalomcsillapító
• darázscsípés allergia elleni szer
• allergia elleni antihisztamin tartalmú gyógyszer
• fertőtlenítőszer a sebekre
• émelygés elleni szer
• hasmenés elleni szer
• székrekedés elleni szer
• savlekötő
• magas faktorú napvédő krém
• csipesz – sebek tisztításához, kullancs eltávolításához
• víztisztító tabletta
• sebtapasz
• széles spektrumú antibiotikum és probiotikum
• a saját gyógyszereink, amiket rendszeresen szednünk kell

 

A gyógyszerek betegtájékoztatójára is szükség lehet!

Egy fontos dologról gyakran elfeledkezünk még akkor is, ha a legnagyobb gondossággal pakoljuk össze az elsősegély csomagunkat. Ez a gyógyszerek betegtájékoztatója. Sokszor a helytakarékosság miatt a gyógyszereket doboz nélkül, levelenként pakoljuk el, és a betegtájékoztatót kidobjuk a dobozzal együtt. Ezt ne tegyük. Egyrészt azért, mert a betegtájékoztatóból hasznos információkat nyerhetünk – például a mellékhatásokkal vagy a párhuzamosan szedhető gyógyszerekkel kapcsolatban, másrészt ezen a gyógyszer hatóanyaga is fel van tűntetve. Ha vannak saját gyógyszereink, amiket orvosi rendelvényre szedünk, akkor nem elég fejben tartani ezek nevét, hanem a hatóanyagát is jó tudni. Külföldön ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy ugyan azon a néven forgalmazzák a készítményt, mint itthon. Ha tehát bajba kerülünk, vagy kifogyunk a gyógyszerből, az orvoshoz vagy patikushoz vigyük el saját régi gyógyszerünk betegtájékoztatóját is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top