Egészség

Ingyenes szemészeti szűrés és vércukorszintmérés lesz Magyarországon

Házhoz jönnek a szűrővizsgálatok.

 Az áprilisban induló országos felmérés során mintegy 3600 ötven év feletti lakost kérdez ki, és vizsgál meg szemészetileg saját lakásában felkeresve a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika kutatócsoportja, a Lions Klubok Magyarországi Szövetsége, a Vakok Állami Intézete és a Magyar Diabetes Társaság támogatásával.

A két és fél hónapig tartó szűrővizsgálat során párhuzamosan 2 vizsgálócsoport járja az országot, 105 körzetben, körzetenként 35, ötven évesnél idősebb lakosnál végeznek ingyenes szemészeti vizsgálatot, vércukorszintmérést és kérdőíves felmérést.

Évente 4-6 ezer ember veszíti el a látását Magyarországon, de a vakok, látássérültek pontos száma nem ismert. A megelőzhető vaksági okok felszámolása és a vakok,látássérültek számának lényeges csökkentése érdekében alapvető fontosságú a reprezentatív adatok ismerete a magyar lakosság szemészeti állapotáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top