nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Megvan az új fegyver az Alzheimer-kór ellen!

Megvan az új fegyver az Alzheimer-kór ellen!

Ausztrál kutatók ultrahanggal, gyógyszerek nélkül tisztították meg egerek agyát a kórral összefüggést mutató lerakódásoktól.
Avatar
MTI/NLCafé
f Ajánlom

A Queenslandi Egyetem tudósai szerint az agyi beavatkozással nem járó, vagyis nem invazív, ultrahangos kezelés talán meggyógyíthatja az Alzheimer-kórt és a memóriát is képes javítani. A kutatók azt fedezték fel, hogy az agyi neuronokban képződő, fogkőhöz hasonló lerakódásokat, melyek valószínűleg emlékezetvesztéshez és a gondolkodási képességek romlásához vezetnek, fókuszált ultrahangsugarakkal meg lehet bontani, és a kezelés gyógyszer nélkül is hatásos lehet.

A módszert egerekkel tesztelték, memóriájuk javulását a labirintusban való eligazodási képességükön mérték le. A múltban a nagy energiájú ultrahangot az agyba injekciózott mikrobuborékokkal kombinálták. Ezek a buborékok az ultrahang hatására vibrálni kezdtek, így juttatták át a gyógyszert az úgy nevezett vér-agy gáton.

A kutatók, akik úgy találták, hogy az ultrahanggal kezelt egereknek memóriája a kezeletlen állatokéhoz képest javult, hangsúlyozták: a kutatás legelején tartanak, évek választják el őket attól, hogy a módszert emberek részvételével teszteljék. A következő lépésben juhok agyát kezelik, az eredmények az év végére várhatók.

A szakértő válaszol! A nők többsége már találkozott intim és bőrgombás problémákkal, de sokan nincsenek tisztában a tünetekkel és a lehetséges gyógymódokkal. Legyen képben és tegye fel kérdéseit szakértőnknek!


Kérdeznék!

Megosztás Facebookon