Egészség

Májvédő diétás recept

A máj elsődleges feladata a szervezet méregtelenítése. A tél során felhalmozott zsírtartalékok lebontása viszont még ennek a nagyfokú regenerálódásra képes szervnek is nagy megterhelést jelent, ezért a böjti időszakban érdemes kifejezetten májvédő ételeket fogyasztanunk. Az alábbi recept az egyik leghatékonyabb májvédő növényből készül.

Az articsóka már az ókorban is kedvelt zöldségféle volt, igaz akkoriban nem gyógyhatása miatt tartották nagy becsben, hanem azért, mert afrodiziákumnak gondolták. Ma már azt is tudjuk róla, hogy, hasonlóan a máriatövishez, igen nagy mennyiségben tartalmaz szilimarint, ami fontos a máj védelmében, az egyik legfontosabb ismert elem: táplálja és óvja a májat  megbetegedéstől.

 Az articsóka emellett fehérjében, szénhidrátban és számos vitaminfélében is bővelkedik, és nem utolsósorban igen finom és kedvelt alapanyaga a modern konyhának. Különösen sokat “foglalkoztatják” ezt a növényt a mediterrán séfek: Görögországban és Olaszországban rendszeresen szerepel nemcsak az éttermek étlapjain, de a családi receptekben is. Mi is egy olasz, toszkán articsókaételt ajánlunk most azok figyelmébe, akik szeretnének valamit tenni májuk egészsége érdekében.

 Toszkán csirke szárított paradicsommal

 Májvédő diétás recept

Hozzávalók négy adaghoz:

kb. 60 dkg csirkemellfilé (3 db nagy fél)

1 nagy fej vöröshagyma

1 db 40 dkg-os articsókakonzerv

30 dkg főtt csicseriborsó

3-4 dkg szárított paradicsom

5-7 dkg olajbogyó

kis csokor petrezselyem

1-2 ek. szárított kakukkfű

1,5 dl vörösbor/csirke alaplé

3-4 ek. olívaolaj

bors

 

Elkészítés:

1. Első lépésként a csirkemelleket 2-3 darabra vágjuk, majd sózzuk, és ízlés szerinti mennyiségű borssal hintjük meg.

2. Ezután a vöröshagymát szeletekre vágjuk, és egy evőkanál olívaolajon üvegesre pároljuk, majd egy nagy tálba öntjük. A serpenyőbe marad olaj mellé még 2-3 evőkanálnyi olívaolajat öntünk, amin a csirkedarabok mindkét oldalát pirosra sütjük.

3. A megpirult húst felöntjük a vörösborral vagy csirke alaplével, és felforraljuk. Ha megrottyant, elzárjuk alatta a tüzet.

4. Következő lépésként apróra vágjuk  petrezselymet, a szárított paradicsomot felszeleteljük, az articsókákat pedig félbe vágjuk, majd mindezt a sült hagymához keverjük.

5. Hozzáadjuk kakukkfüvet és az olajbogyót is, összekeverjük.

6. Az elősütött csirkedarabokat tepsibe rendezzük, aláöntjük a levét, majd rá-mellé halmozzuk a zöldséges keveréket.

7. Előmelegített sütőben, lefedve 40 percig pároljuk, majd kissé megpirítjuk 200 fokon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top