Egészség

Magyar nők vezetik a tüdőrák világranglistáját – ismerd fel időben a betegséget!

A tüdőrákban elhunytak világranglistájának első helyén szerepelünk. Pici ország vagyunk, nagy eredményekkel, mondhatnánk, ha lenne kedvünk ezzel viccelni. A helyzet cseppet sem komikus: mind a férfiak, mind a nők tekintetében vezetjük a ranglistát, ráadásul trendforduló határán állunk, ugyanis az elkövetkező években várhatóan már több nő hal majd meg nálunk ebben a betegségben, mint férfi. Ideje hát szó szerint magunkba nézni, hogy megelőzhessük, vagy legalább időben felfedezhessük a kezdődő betegség jeleit.

A szakemberek egyértelműen a dohányzás számlájára írják ezt az elszomorító statisztikát, amiből kikövetkeztethető, hogy egyre nagyobb arányban cigarettáznak a nők nálunk. Ennek a káros szenvedélynek a tüdőrákkeltő hatásán kívül még létező többtucatnyi életveszélyes, káros és zavaró effektusáról most nem beszélnénk. De inkább mégis felsorolunk párat, hátha valakinek éppen ettől esik le a tantusz: károsítja a várandós nők magzatát (koraszülött csecsemő, csökkent intellektuális képességek, légzési problémák, hirtelen bölcsőhalál, pajzsmirigyproblémák), rontja a fogamzóképességet, gyengíti az immunrendszert és kiszolgáltatottá tesz pl. a járványokkal szemben. Továbbá tönkreteszi a keringést, infarktust és agyvérzést okoz, öregíti a bőrt, rossz leheletet ad, károsítja a fogakat, az emésztést, szorongást és evési zavarokat idéz elő, elveszi az időt, sokba kerül, zavarja a nem dohányosokat és meg is betegítheti őket. És még nem értünk a lista végére…

Magyar nők vezetik a tüdőrák világranglistáját – ismerd fel időben a betegséget

A sok betegség közül, amit a dohányzás okozhat, a tüdőrák jár talán a legkínosabb véggel, és a beteg csak hosszú szenvedés után hal bele sok év kitartó cigarettázásába. Azonban ha idejében felismerik és kezelik a betegséget, van esély a gyógyulásra.

A tüdőrák tünetei

Tüdőrákra utalhat, ha valaki tartósan, reflexszerű száraz köhögéstől szenved, a dohányosoknál pedig az általában állandóan jelentkező köhögés jellege megváltozik, súlyosbodik. Tüdőrákra utal még a véres köpet és a folyton visszatérő tüdőgyulladás is.
A tüdőrák – mint a legtöbb daganatos betegség – a kezdeti stádiumában nem okoz tüneteket, fájdalmat vagy testi elváltozást, és általában csak egy CT- vagy mellkas-röntgenvizsgálatkor derül rá fény. Éppen ezért életmentő lehet, hogy megjelenjünk a szűréseken, és áldozzunk fél órát egy olyan procedúrára, ami akár az életünket is megmentheti.
Jellemző tünet még az állandósuló mellkasi fájdalom is, illetve a nehéz légzés, a légszomj, a zihálás, illetve az állandó fáradság, levertség érzése éppúgy, mint a válltájéki fájdalmak és a kar- és kézfájdalmak.

A tüdőrák áttéteként újabb tünetek jelenhetnek meg attól függően, hogy mely szervben képez áttétet a betegség. Ha a máj az érintett szerv, akkor a bőr és szemek besárgulása jellemző, ám ez a tünet általában már előrehaladottabb állapotban jelenik csak meg. Ha a csontokat érinti az áttét, akkor csont- és gerincfájdalmak jelentkeznek, illetve a bordák is érzékennyé válnak. Az agyi áttét pedig látászavarral, féloldali gyengeséggel, zavartsággal és epilepsziaszerű görcsrohamokkal jár.

Okosgyógyszerekkel a kezdődő betegség ellen

A tüdőrák kezelése attól függ, hogy milyen stádiumban fedezték fel a betegséget. Korai időszakban hatékonyan gyógyítható modern, innovatív gyógyszerekkel a daganatos elváltozás. Ezek a gyógyszerek a gyógyszerkutatás legújabb fejlesztéseként jelentek meg, és mivel személyre szabott terápiát tesznek lehetővé, amelyek kevesebb mellékhatással és kíméletesebb gyógyulással járnak, okosgyógyszereknek is nevezik őket. A kezelőorvosoknál érdemes egy vizsgálat alkalmával rákérdezni az innovatív terápiák lehetőségére is.

Sugár- és kemoterápia helyett válaszd a megelőzést!

Előrehaladottabb állapotban a tüdőrák műtéttel, kemo-, illetve sugárterápiával kezelhető, illetve műtét után gyógyszeres kezelés is szóba jöhet. A szükséges kezelési formát természetesen a daganat fejlettsége, elhelyezkedése, elterjedése, illetve a beteg állapota és kora határozza meg. A daganat méretének csökkentésére műtét előtt alkalmazhatnak sugárkezelést is. Ezek a beavatkozások mind rengeteg kellemetlenséggel járnak a beteg számra, így a legjobb módszer ebben az esetben is a megelőzés: a rákos megbetegedést elősegítő életvitel elkerülése és a rendszeres orvosi szűrővizsgálatokon való részvétel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top