Egészség

Veszélyes tévhitek a rákbetegségekről

A rák ma is a leginkább rettegett betegségek közé tartozik annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekben jelentős előrelépéseket ért el a tudomány mind a betegség természetének feltérképezésében, mind a gyógyításában. A félelem miatt azonban számtalan tévhit kering, amik sokszor éppen a gyógyulást vagy a betegség időben történő felismerését akadályozzák.

A rák nem gyógyítható

Az első és legnagyobb téveszme, hogy a rák feltétlenül halállal végződő betegség. Az igazság eközben az, hogy ha idejében felismerik a daganat kifejlődését, akkor sok típusa – például a méhnyakrák vagy a mellrák – százszázalékos hatékonysággal gyógyítható. Általában a korai diagnózis nagyságrendekkel javítja a túlélési esélyeket, az a tudat viszont, hogy a rák mindenképpen halálos a beteg számára, pszichés akadályokat gördít a gyógyulás útjába. Márpedig az orvosok szerint a gyógyulásba vetett hit legalább olyan fontos faktor, mint a megfelelő kezelés.

Veszélyes tévhitek a rákbetegségekről

A gyógyítás tudománya és a rendelkezésre álló terápiák ráadásul nagyon sokat fejlődtek az elmúlt évtizedekben. Új, innovatív okosgyógyszerek jelentek meg, és hatékony, korszerű terápiákat alkalmaznak az orvosok, aminek eredményeképpen a rákos megbetegedések száma több országban is csökken. Az Egyesült Államokban például, ahol a környezeti hatások – például az ipari szennyezés vagy az egészségtelen életvitelre ösztönző fogyasztói kultúra – a daganatos betegségek kialakulásának kedveznek, a halállal végződő daganatos betegségek száma 1991 és 2010 között 20 százalékkal csökkent az Amerikai Rák Társaság 2014-es jelentése szerint.

A rák fertőző

A rákos betegek komoly aggodalma, hogy elszigetelődnek, hogy a környezetük, akár még a szűkebb hozzátartozóik is távolságtartással bánnak velük abban a félelemben, hogy a betegséget elkapják. Semmilyen tudományos adat és tapasztalat nincs rá, hogy rák fertőző lenne, így ez a félelem teljesen alaptalan. A beteg környezetének támogatása, elfogadása viszont igen nagy jelentőséggel bír a gyógyulás folyamatában, amitől nem szabad megfosztani a pácienst. Ezért ezzel a tévhittel mind a betegnek, mind a környezetének ajánlott a lehető leggyorsabban leszámolni.

Idős korban lassabban burjánzanak a rákos sejtek

Ez a tévhit igen veszélyes és ráadásul éppen az ellenkezője igaz. Az idősebbeknél sokkal nagyobb eséllyel jelennek meg az olyan genetikai elváltozások a sejtekben, amelyek rákos sejtburjánzáshoz vezetnek, ráadásul az öregebb, ezért a védekezőképességében gyengébb szervezetben ezek könnyebben terjednek el. Ezért az éltesebb korosztálynak is fontos, hogy rendszeresen – és az évek előrehaladtával mind sűrűbben – vegyenek rész szűrővizsgálatokon, hogy még korai stádiumban diagnosztizálhassák a betegséget, és megkezdhessék a gyógyuláshoz vezető terápiát.

Táplálkozási tévhitek

Tévhit, hogy a tejtermékek túlzott fogyasztása daganatos betegséghez vezethet, mint ahogy az is, hogy aki nem fogyaszt rengeteg gyümölcsöt és zöldséget, az rákos lesz előbb-utóbb. A kiegyensúlyozott táplálkozás fontos alapja az egészségnek, itt inkább a mértékletesség a kulcskérdés, nem pedig az, hogy vegetáriánusok vagy húsimádók vagyunk-e.

Veszélyes tévhitek a rákbetegségekről

A nagy mellű nők esélye nagyobb a mellrákra

Nem igaz. A két dolog között nincs összefüggés. Ellenben jóval kisebb a mellrákban történő halálozás aránya azok között, akik rendszeres járnak szűrővizsgálatra. Továbbá minél több gyereket és minél hosszabban szoptatott egy nő, annál kisebb az esélye a daganat kialakulására.

A szoros melltartó mellrákot okoz

Ez tévedés. A melltartó méretének, alakjának, anyagának nincs köze a mellrákhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top