Egészség

Mitől lehetsz rákos?

Mintegy 200 különféle rákbetegséget ismer a tudomány, és legalább ennyi választ a kialakulásuk okaira. A daganatos betegségek ugyanis bármelyik típusú szövetben kifejlődhetnek, és ami az egyik szervünknek jótékony lehet – például a napfény a csontoknak – az máshol árthat: a túlzásba vitt napozás bőrrákhoz is vezethet. Ugyanakkor vannak olyan általános hajlamosító tényezők és körülmények, amik megnövelik a rák kialakulásának kockázatát.

A fertőzéseket leszámítva a legtöbb betegségnek  nem egy konkrét kiváltó oka van, hanem több. Igaz ez a daganatos betegségekre is. Az alábbi hajlamosító tényezők mellé tehát általában még hozzá kell tárulnia más feltételeknek is – például helytelen életvitelnek – ahhoz, hogy a rák kialakulhasson. 

Mitől leszek rákos?

Rákkeltő anyagok

Vannak anyagok, amik kifejezetten rákkeltő hatásúak, és a szervezetbe kerülve drasztikusan megnöveli annak kockázatát, hogy daganatos betegség alakuljon ki. Ilyen például a cigaretta füstje a benne található számtalan vegyi anyag miatt, vagy az azbeszt.

Életkor

Az életkor növekedésével nő a valószínűsége annak, hogy szervezetünkben daganat alakuljon ki. Ennek az az oka, hogy általában elég hosszú idő kell ahhoz, hogy a tumor kialakulásának feltételei kialakuljanak: számtalan sejtosztódás, számos genetikai változás, nem kontrollált sejt transzformáció, a tumorsejtek vérellátásának kialakulása és sok egyéb tényező befolyásolja ezt a folyamatot. Minél tovább élünk, annál többet osztódnak sejtjeink és annál nagyobb az esélye egy hibás genetikai változásnak. Ezen kívül a rákkeltő anyagok is hosszabb ideig rongálhatták sejtjeinket, mire megöregszünk, és ezek a faktorok együtt már kifejezetten jó esélyt teremtenek a daganat kialakulásához.  

Genetikai adottságok

A legtöbb embernek vannak olyan hibás sejtjei, amik könnyedén válhatnak rákossá. Sokan már eleve így születnek, mégsem betegednek meg életük során. Mások nagyon komolyan veszik az egészséges életmódot, mégis váratlanul kialakul náluk a betegség. Szerencse kérdése is, hogy elkerülhetjük-e ezt a fenyegető kórt vagy sem, mert a génjeink magukban hordozzák az erre való hajlam kódját. 

Az immunrendszer védekezőképessége

Azok, akik eleve gyengébb immunrendszerrel születtek és nőttek fel, jóval nagyobb eséllyel betegednek meg rákban. Persze a rossz immunrendszerért meg is lehet dolgozni: mozgásszegény életmóddal, rossz, egészségtelen táplálkozási szokásokkal, dohányzással, mértéktelen alkohol és drogfogyasztással a legfittebb ember is “leküzdheti” magát arra a szintre, ahol a betegségek – így a rák is – könnyedén legyűrik elsatnyult immunrendszerét. 

Egészségetlen életvitel

Ahogy azt a fentiekben írtuk, az egészségtelen életvitel általában véve rákkeltő és betegségekre hajlamosító “tevékenység”. Főbb jellegzetességei: kevés mozgás, elhízás, stresszes környezet, káros szenvedélyek, egészségtelen étkezés, alacsony egészségtudatosság. Helytelen például az is, ha valaki elhanyagolja az ajánlott szűréseket, nem látogatja félévente legalább egyszer az orvosát, nem tájékozódik az aktuálisan elérhető legmodernebb gyógyászati terápiákról, egészségvédő megoldásokról, az egészség megőrzésével kapcsolatos tennivalókról.
Sokan nem is tudják, hogy a rák számos válfaja jól kezelhető, és léteznek olyan innovatív gyógyszerek, más néven okosgyógyszerek, amik kezdeti stádiumban nagyon jó hatékonysággal szorítják vissza a betegséget, és előrehaladottabb állapotban is képesek a beteg számára komfortos életminőséget biztosítani.

Napi kitettség

Mitől leszek rákos?

Napi kitettség alatt azt értjük, ha valaki nap mint nap érintkezik olyan anyagokkal, megfordul olyan élethelyzetben, ami hosszú távon károsítja a szervezetét és rákot okozhat. Ilyen például manapság már a napsütés is, a különféle természetes és mesterséges sugárzások, munkahelyi ártalmak. Vagy például a cigaretta, amiből ha 3 dobozzal elszívunk, nem leszünk még rákosak, de ha ezt minden nap megtesszük, jó esélyt adunk a daganatos betegség kialakulásának.

Vírusok

Némelyik vírus elősegíti a rákos sejtek elburjánzását. Ilyen például a méhnyak rák egyik fő kiváltója, a HPV vírus, vagy a hepatitis B és C vírus. A legjobb, amit tehetünk, ha elkerüljük azokat a helyzeteket, amikben megfertőződhetünk – például külföldi, egzotikus nyaralás során nem eszünk gyanús utcai ételt, mosatlan gyümölcsöt, és nem iszunk csapvizet, mert ezekkel terjed a legjobban a hepatitis. Ebben az esetben is érvényes a szabály – minél később veszi észre az orvos a fertőzést, annál nagyobb kárt okoz a szerveztünkben, és annál jobb az esélye a rák kialakulásának.

Bakteriális fertőzések

Sokáig nem is tételezték fel, hogy a bakteriális fertőzéseknek köze lehet a rákbetegségek kialakulásághoz. Nemrégiben azonban kimutatták, hogy a helicobacter pylori nevű baktérium a gyomorban nem csupán kellemetlen, égő érzetet okoz, hanem a gyomorrák kockázatát is alaposan megnöveli. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top