Egészség

Így nevelj a házipatikádba borsmentát!

Egy igazi biokert soha nem nélkülözheti a fűszerkertet, de miket is ültessünk és mire tudjuk őket felhasználni? Kezdjük a borsmentával...

A mentafélék kellemes, friss illatát biztosan te is szereted, a repülő rovarok, például a legyek vagy szúnyogok azonban ki nem állhatják. Az erkélyeden, de akár az ablakpárkányodon is nevelhetsz borsmentát, amivel egyértelműen jelzed a repkedő, hívatlan vendégeknek, hogy kívül tágasabb.

Borsmenta bemutatása

Jelenlegi ismereteink szerint a borsosmenta vagy más néven borsmenta (Mentha x piperita Huds.) spontán létrejött, többszörös fajhibrid. A vélemények megoszlanak arról, hogy keletkezésének hol lehet a központja. Már az ókorban termesztették Kínában és Japánban. Ókori egyiptomi sírokban már Krisztus előtt 1000-ből származó növényt is találtak. A borsmenta egyike azoknak a növényeknek, amelyeket Európa, Ázsia és Amerika számos országában egyaránt hatalmas területeken termesztenek. A növény kb. 1 méter magas, rizómás, enyhén szőrös levelei fogazottak, virágai fehéres-rózsaszínűek.

borsmenta illóolajának (Aetheroleum menthae piperitae) legfontosabb alkotórésze a mentol és annak észtere, a mentil-acetát. További alkotórészei a menton, karvon, karvakrol, limonén. Az olajat a frissen szedett virágrügyes hajtásokból desztillálással nyerik. Az ókori görögök olaját balzsamozáshoz használták. Ipari előállított illóolaját a rágógumigyártásban, a gyógyszerészetben, illetve a kozmetika- és az élelmiszeriparban hasznosítják.

Így nevelj a házipatikádba borsmentát!

Borsmenta a kiskertben

A legjobban mély termőrétegű, humuszban gazdag, 6,0–7,5 pH-jú talajon fejlődik. Vízigénye magas. Agresszív növekedésű, ezért gyorsan kivadulhat. A hajtás a szárcsomóknál könnyen legyökerezik, és új hatást hoz. Rizómáiról is új hajtások erednek. Ezért kiskertbe inkább dézsás növényként tartsuk. Például használhatunk olyan edényt, melynek alját el tudjuk távolítani, így növényünk közvetlenül a kert talajába tud gyökerezni. Így is egy darabig megfékezhetjük elszaporodását. Vegetatív úton könnyen szaporítható. A szárdarabokat kora tavasszal ültessük el. Miután vonzza a rovarokat, ültessük gyümölcsfák közelébe.

Borsmenta nevelés dézsában

Dézsás növényként ültessük mély, vízelvezető nyílással ellátott edénybe, hiszen gyors növekedésű, és helyre szüksége van. Jól öntözzük be, tegyük fényre. Ha szobában tartjuk, helyezzük az ablak közelébe.

Hajtásról is gyökereztethetjük. A hajtás legyen erős, de nem szükséges, hogy sokleveles legyen. Tegyünk vízbe több hajtást. Minél mélyebben ér a vízbe, annál több gyökeret ereszt. Kb. egy hét elteltével megjelennek a fehér gyökerek. Addig hagyjuk vízben, amíg nem fejleszt oldalgyökeret is. Ha fogy a víz, pótoljuk vissza. Ha a gyökerek már megerősödtek, ültessünk minden hajtást külön edénybe. Évente ültessük át. Ha már túl nagyra nőtt, átültetéskor vágjuk szét két-három részre.

És hogy milyen gyógyhatásai vannak és mit készíthetsz belőle? Tudd meg a Biosarok blogról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top