Egészség

Fogamzásgátlás tabletta nélkül – ezek a legtutibb módszerek!

A mai modern nőknek számos lehetőségük van arra, hogy ellenőrzés alatt tartsák a fogamzást, és elkerüljék a nem kívánt terhességet. Nem kell különféle kétes kimenetelű praktikákhoz folyamodniuk, ezért nincsenek abban a kiszolgáltatott helyzetben, mint amilyenben nőtársaik akár még 4-5 évtizeddel ezelőtt is voltak. A modern eszközök és készítmények széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki a saját igényeinek, korának, élethelyzetének megfelelő módszert találjon magának. De melyik ezek közül az, amelyik igazán neked való?

Érett nőknek, fiatal családos asszonyoknak és ifjú lányoknak egyformán hozhat olyan helyzetet az élet, amikor nagy szükségük lehet fogamzásgátlásra. Ezek az eszközök abban segítenek, hogy megnyugtatóan tervezhessék életüket, jövőjüket és családjukat. Koronként, élethelyzetenként és egyénenként változó, hogy melyik az ideális fogamzásgátló szer valakinek, és nem árt tisztában lenni az egészségi állapottal sem. De a legfontosabb, hogy az orvosoddal beszéld meg a dolgot, mielőtt valamelyik eszközt az alábbiak közül kiválasztod.

Óvszer

Ez egy kézenfekvő és eseti megoldás. Azok, akik alkalomszerű fogamzásgátlást keresnek, gyakran fordulnak ehhez, és általában nem is okoz csalódást az eredmény. Az érzés viszont frusztráló lehet, a gumival járó macera pedig lohasztó mindkét fél számára. Ugyanakkor közel sem biztos megoldás az óvszer, ugyanis például sokkal magasabb az esélye, hogy ezzel teherbe esik valaki, mint tablettával. A Pearl index szerint, ami azt mutatja, hogy száz együttlétből hány alkalommal következhet be a teherbe esés egy bizonyos fogamzásgátlási módszer alkalmazása mellett, az óvszer száma 4-15, ami igen magas. Egy spirál értéke például 0,05-0,1, vagyis nagyjából 10 000 együttlétből egyszer fordulhat elő a statisztika szerint, hogy spirállal teherbe ess.

Hüvelygyűrű

Általában a legtöbben hallottak már róla, de azt nem tudják, hogy ez is egy hormonális fogamzásgátlási módszer. Ezt a kis eszközt a menstruáció első napján kell felhelyezni, majd három hét után eltávolítani és hét nap múlva lehet a helyére tenni a következő gyűrűt. Ezek az eszközök kombinált hormontartalmúak, és viszonylag biztonságosnak mondhatók, ami a megelőzést illeti. feledékenyeknek viszont nem ajánlott, mert ha három hét után is véletlenül fent marad, az kellemetlen következményekkel jár.

Spirál

Fogamzásgátlás tabletta nélkül

A legkevesebb gonddal talán a spirál okozza a fogamzásgátló módszerek közül. Ez egy különféle anyagokból készülő pici eszköz, amelyet a méhen belülre helyez fel a szakorvos, és akár évekig észrevétlenül és hatékonyan “hordható”. Időnként természetesen ellenőriztetni kell, hogy még mindig a megfelelő helyen van-e. Erre általában évente egyszer kell sort keríteni a nőgyógyásznál. Maga az ellenőrzés és az első felhelyezés is mindössze néhány perces, minimális kényelmetlenséget okozó művelet, viszont fontos, hogy ezt kizárólag orvos végezze el. Szintén ő hivatott arra is, hogy eltávolítsa majd az alkalmazási idő leteltével, vagy azelőtt bármikor, amikor a nő úgy dönt.

Ha valaki a hordás közben meggondolná magát és inkább mégis teherbe szeretne esni, annak semmi akadálya nincs: a spirál ugyanis bármikor eltávolítható és a spirál kivétele után a termékenységre való készség nagyon gyorsan helyreáll. A spirál másik előnye a hormonális szerekkel szemben, hogy használható szoptatás idején is, mivel nincs hatással az anyatejre. De erről az eszközről is – akárcsak a többiről – a nőgyógyászoddal konzultálj, és közösen válasszátok ki a neked legjobb megoldást!

Spermicidek

A spermicidek könnyen használható eszközök, viszont van egy elég nagy hátrányuk: a Pearl Index alapján a legkevésbé megbízható fogamzásgátló módszerek. Spermicid lehet többféle is, például gél, kúp, hab, amiknek a közös jellemzője, hogy a bennük található anyagok megölik a hüvelybe jutó spermiumokat. Az aktus előtt kell ezeket felhelyezni, ami szintén nem a legromantikusabb mozzanat egy szeretkezés felvezetéseként. Elsősorban azoknak tehet jó szolgálatot, akik tartós párkapcsolatban élnek, és nem bánják, ha a védekezés ellenére mégis “becsúszik” egy baba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top