Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Ez történik a testeddel, ha nem alszol eleget

Az alváshiány komoly következményekkel jár. Hogy mindez mennyire hat a tested működésére? Elmondjuk!

Ha huzamosabb ideig nem tudsz aludni, vagy alig pár órát tudsz csak pihenni, az komolyan kihat az egész szervezetedre, sőt a kedélyállapotodat sem kíméli.

Az immunrendszered nagy ellensége

Ha azt veszed észre magadon, hogy egyszerűen nem tudsz meggyógyulni, vagy egyik betegségből esel a másikba, akkor az alvási szokásaidon is érdemes elgondolkoznod. Ha nem alszol eleget, azaz legalább napi 8 órát, akkor az immunrendszered nem tudja hatékonyan ellátni a feladatát: legyengül, és emellett csökken a gyulladásellenes anyagok termelődése a szervezetedben, így a vírusos, bakteriális fertőzések is könnyebben rád találnak.

Csökken a reakcióidőd

Maga az alváshiány károsan hat a figyelemre, lassítja a reakcióidőnket, csökkenti a koncentrációt, de befolyásolja a vitakészségünket és a problémamegoldó képességünket is.

Alváshiány és szorongás kéz a kézben jár

A gyakori szorongás alvásproblémákhoz vezethet, mert lefekvéskor nem tudunk kikapcsolni, emiatt nehezen alszunk el, vagy ha el is tudunk aludni, az alvás nem lesz pihentető, éjszaka felébredünk és nehezen alszunk vissza. Az inszomnia lehet átmeneti zavar, vagy akár a depresszió egyik tünete is.

Az alvászavar okai

Figyelj a jelekre! Fotó: getty

Könnyebben felszedhetsz pár kilót!

Rengeteg tanulmány alátámasztotta már, hogy a kialvatlanság és az elhízás között erős az összefüggés. A túl sok étel és a túl kevés sport mellett a kevés alvás a harmadik komoly rizikófaktor, amely szintén súlynövekedéshez vezethet. 

Tényleg vedd komolyan, hiszen a vérnyomásoddal is problémák lehetnek!

A kialvatlanságot ellensúlyozandó, nagyobb erőfeszítésre van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy tovább működjön, ez pedig megemeli a vérnyomást.

Állandó hangulatváltozások

Fáradtan könnyebben keveredhetsz vitákba. Aki kialvatlan, az nem lát tisztán. Pánikba esik, ha nehézséggel találkozik, és képtelen tiszta fejjel elemezni a helyzetet. Gyakoribb veszekedés, kiabálás, sértődés jellemzi a kialvatlan embereket.

Az alváshiány súlyos esetben egyenes út a depresszióhoz

A depressziós emberek többsége alvászavarokkal küzd: vagy sokat alszik, vagy nagyon keveset. Fáradtan általában sötétebben látja az ember a világot, kilátástalanabbnak a saját helyzetét, és ha ez hosszú távon így marad, az elindíthat a depresszió felé vezető úton.

Cukorbetegség és alváshiány? Igen, van összefüggés!

Minden kialvatlan éjszaka gyengíti az immunrendszert, így hosszú távon növeli a krónikus betegségek kialakulásának esélyét. Az alváshiány ráadásul arra sarkallja a szervezetet, hogy még több inzulint bocsásson ki evés után, és növelje a zsírraktárakat.

Szárazabbá válhat a bőr

Ha az emberi test nem jut elég alváshoz, több kortizolt, vagyis stresszhormont termel. A kortizol nagy mennyiségben képes lebontani a bőr feszességéhez szükséges kollagént és proteint, így a bőr megereszkedett, puffadt lehet.

A libidó csökkenése sem kizárt!

A szexuális teljesítményre szintén nagyon rossz hatással van az alváshiány, ugyanis csökkenti a libidót nőknél és férfiaknál egyaránt. Ha valaki nem alszik eleget, vagy csak megszakításokkal tud pihenni, az feszült és fáradt lesz, ami bizony a szexuális teljesítmény rovására (is) megy.

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top