Egészség

Már ebben sem reménykedhetnek a dohányosok?

Rossz hír lehet a következő azoknak, akik e-cigarettára váltanának a hagyományos helyett egészségük védelmében. Talán jobb lenne megszabadulni a cigaretta minden formájától.

Egy japán kutatás rákkeltő anyagokat mutatott ki az elektromos cigaretta gőzében. Az ártalmas anyagok mennyisége igen változatos, és akár tízszerese is lehet a hagyományos cigarettában található koncentrációnak.

Az e-cigi úgy működik, hogy felmelegíti a speciális, nikotint tartalmazó vagy nikotinmentes folyadékot, a gőzét a fogyasztó beszívja, mintha cigarettázna, ám a papír és a dohány elégetéséből eredő füst nélkül. Csakhogy a gőzben acetaldehidre és formaldehidre bukkantak a kutatók, ez utóbbi pedig sokkal nagyobb koncentrációban volt jelen, mint a hagyományos cigarettafüstben.

Augusztusban az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) arra szólította fel a kormányokat, hogy tiltsák meg az e-cigaretták kiskorúaknak való eladását. Szerintük ezek az eszközök “komolyan veszélyeztetik” a fiatalokat és a megszületendő magzatokat”. Az e-cigaretta támogatói azonban biztonságosabb alternatívának tartják azt.

Bizonyára erről is olvashatunk még számos kutatást, véleményt pro és kontra érvekkel, ráadásul az e-cigaretta csak néhány éve használatos, sejtelmünk sincs, hogyan hat az egészségre hosszú távon. Mindenesetre jobb lenne, ha minél többen próbálnának megszabadulni a pöfékelés szenvedélyétől, tegyék azt bármilyen formában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top