Egészség

Az indiai kormány védelmébe vette a sterilizációs programot

Az indiai kormány védelmébe vette a nők sterilizációját célzó államilag támogatott programot, dacára annak, hogy a héten tizennégyen vesztették életüket a beavatkozás következtében.

Dzsagat Prakash Nadda egészségügyi miniszter félreértésnek nevezte azt, hogy a sterilizációk számát meghatároznák bizonyos államokban. Egy célszámok nélküli, támogatott programról van szó, amelyben kizárólag saját kérésre lehet részt venni – hangsúlyozta a tárcavezető egy csütörtök este kiadott közleményben.

Az India középső részén található Csattiszgahr szövetségi államban a héten 14 nő vesztette életét néhány nappal azután, hogy meddőségi műtétnek vetette alá magát egy Bilászpur településen felállított sterilizációs központban. A helyi hatóságok az állami családtervezési program keretében indítottak sterilizációs kampányt, és egyenként 1400 rúpiát (mintegy 5600 forintot) fizettek a nőknek a műtétért cserébe.

Csütörtökön őrizetbe vették a halálos kimenetelű operációkat végző sebészt. Mint kiderült, az orvos hat óra alatt több mint nyolcvan meddőségi műtétet hajtott végre, holott az előírások szerint egy sebész egy nap legfeljebb harminc beavatkozást végezhet.

Pénteken a csattiszgahri kormányszóvivő közölte, vizsgálják azokat a gyógyszereket, amelyeket az elhunyt nőknek írtak fel a műtétet követően. Hozzátette: négy, sebészeteken használt generikum értékesítését felfüggesztették, továbbá őrizetbe vették az egyik orvosságot gyártó cég, a Mahavar Pharma vezetőjét és fiát. A hatóságok csütörtök este házkutatást tartottak a vállalat székhelyén, ahol nagy mennyiségű elégetett gyógyszert találtak. Egy rendőrségi illetékes azt mondta: felmerült annak gyanúja, hogy a két férfi bizonyítékokat semmisített meg a sterilizáción átesett nők halálával összefüggésben. A hatóságok átvizsgálták egy másik gyógyszergyártó, a Kavita Pharma székhelyét is.

 A közel 1,3 milliárd lakosú India kormánya – a népességnövekedés lassításának céljából – nők és férfiak számára egyaránt ingyenesen biztosít sterilizációs műtétet. A beavatkozás miatti halálozás nem új probléma Indiában, ahol a kormány szerint 2013–2014-ben több mint négymillió meddőségi műtétet hajtottak végre. Két évvel ezelőtt az egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy 2009 és 2012 között a kormány 586 sterilizációval összefüggő halálesetért fizetett kártérítést.

A mostani tragédiák felháborították azokat a civil szervezeteket, amelyek élesen bírálták, hogy a tömeges sterilizációs kampány során a nőket gyakran félretájékoztatják a beavatkozással kapcsolatban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top