Egészség

A paradicsom visszahozza a nyarat

A téli hónapok egyik legnagyobb problémája, hogy nehezebben juthatunk a friss gyümölcsökből, zöldségekből nyerhető egészséges tápanyagokhoz. Azonban ha jól megválogatjuk ételeinket, nem fog nélkülözni a szervezetünk. Például a paradicsom és az abból készült szószok, konzervek nagy mennyiségben tartalmaznak likopint, amellyel átvészelhetjük ezt a vitaminszegény időszakot.

Mi az a likopin?

Egy szerves vegyület, a karotin izomerje. A karotintól (C40H56) narancssárga a répa, a sütőtök és egyéb gyümölcsök és zöldségek. A likopin pedig piros színű, így néz ki. A paradicsom, a görögdinnye és más bogyós növények, például a csipkebogyó színét is ez az anyag adja, színezékként is használják.

A paradicsom visszahozza a nyarat

Az egészségre gyakorolt hatása…

…nagyon intenzív. Az egyik legerősebb antioxidáns, képes a szabad gyököket megkötni, így véd a rák ellen, például a prosztatarák, mellrák és tüdőrák megelőzésére szokták ajánlani. Sok vitaminnal szemben nem ürül ki testünkből, hanem felhalmozódik a mellékvesében, májban, herében, prosztatában. Túladagolni sem lehet. Bizonyítottan segíti a szívbetegségek megelőzését is.

Miért hívjuk téli vitaminnak?

Eljött a november, vége a gyümölcs- és zöldségszezonnak. A legtöbb hasznos összetevőről úgy tudjuk, hogy a nyers növények hőkezelésével csökken az egészségekre gyakorolt hatásuk, ellenben a likopinnal kapcsolatban ennek az ellenkezője mondható el. A feldolgozott paradicsomból 2,5-szer több szívódik fel az ember szervezetében, mint a nyers paradicsomból. A paradicsomléhez, ketchuphoz, konzervált lecsóhoz pedig bármilyen évszakban könnyen hozzájuthatunk. De a feldolgozott paradicsomtermékek nem csak likopinban, hanem vitaminban is gazdagok. Van bennük többek között A-, C-, E- és K-vitamin, több fajta B-vitamin, cink, vas, foszfor, magnézium, kalcium, valamint omega 3 és omega 6 zsírsavak.

Mennyit fogyasszunk?

Bármennyit. A likopin zsírban oldódik, így paradicsomléhez érdemes olajos magvakat rágcsálni, a ketchupot pedig általában eleve zsíros ételekkel fogyasztjuk. A napi szükséglet 3 mg/fő, 1 liter paradicsomlé 50 napra elegendő adag. Két hét alatt minimum egy 500 grammos doboz ketchupot kellene elfogyasztania egy felnőtt férfinak ahhoz, hogy szervezetét ellássa likopinnal a prosztatatrák ellen. Általában egy pohárnyi paradicsomlének megfelelő mennyiséget ajánlott napi fogyasztásra.

A paradicsom visszahozza a nyarat

Szépségápoló

A likopin nagyon erős antioxidáns hatása miatt a bőr öregedése elleni harcba is bevonják a paradicsomot, több ránctalanító arckrém, zselé és pakolás összetevője. Színereje miatt a haj színét és fényét is őrizhetjük paradicsomos készítményekkel. Azt nem ajánljuk, hogy valaki ketchupot kenjen a hajára, mi arcpakolásnak sem mertük kipróbálni, de szívesen várjuk bárki erre vonatkozó tapasztalatát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top