Egészség

Az ÁNTSZ honlapot indított az oltásellenes tévhitek eloszlatására

A védőoltásoknak köszönhetjük, hogy mára hazánkban szinte teljes elfelejthettünk olyan súlyos fertőző megbetegedéseket, mint például a kanyaró vagy a járványos gyermekbénulás. Emiatt sajnos vannak olyanok is, akik megkérdőjelezik a védőoltások létjogosultságát. Pedig a feledésbe merült fertőző betegségek újra megjelenhetnek, ha az átoltottság egy bizonyos szint alá csökken – írja az ÁNTSZ.

Az új, www.antsz.hu/oltasbiztonsag oldal közérthetően foglalja össze a védőoltások hatásmechanizmusát és kitér a várható mellékhatásokra és azok gyakoriságára is. Hangsúlyozni kell, hogy a különböző oltásellenes írásokban sokszor emlegetett mellékhatások a legtöbbször mindössze múló, enyhe tüneteket jelentenek – írja honlapján az ÁNTSZ.

Ilyen lehet az oltás helyén fellépő enyhe duzzanat, bőrpír, múló fájdalom, esetleg fejfájás, kisebb hőemelkedés. Az oltást követően esetlegesen jelentkező nemkívánatos esemény minden esetben bejelentendő és kivizsgálandó. Az oltást követő nemkívánatos események adatbázisa hazánkban mindenki számára hozzáférhető és nyilvános.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top