Egészség

3 tipp, hogy kerülheted el a mérgező gyerekruhákat

A Tudatos Vásárlók Egyesület járt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laborjában, ahol épp gyerekpólókat vizsgáltak be, ők adtak néhány jó tanácsot.

1. Az azofestékeket, -színezékeket elsősorban erős sötét színű ruhákhoz használják, ezért jobb világosabb színű ruhákba öltöztetni a gyereket és magunkat, főleg a bőrrel közvetlenül érintkező rétegeknél.

2. A fehérnemű valóban legyen fehér, színezékmentes.

3. Ha nem tudunk tiszta fehér darabokból álló fehérneműszettet vásárolni, akkor legalább naponta váltogassuk a fehér és színes darabokat.

 

Az EU vegyianyag rendelete, a REACH lényegében tiltja az azoszínezékek és az azofestékek használatát textil és bőráruk színezéséhez. A rendelet kimondja, hogy ezek az színezékek nem használhatók olyan textil- vagy bőripari árucikkekben, amelyek közvetlenül és tartósan érintkeznek az emberi bőrrel vagy szájüreggel. Így például nem lehet színezni ilyenekkel ruhákat, ágyneműt, törülközőt, pelenkát, cipőt, kesztyűt, óraszíjat, székhuzatot, textil- vagy bőrjátékokat, fonalat, szövetet.

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top