Egészség

Új vírus – rosszabb, mint az ebola?

Új vírus, ami megfázásnak tűnik, és főként gyerekekre támad.

Szimpla megfázásnak álcázza magát az az enterovírus (EV-D68), azaz a bélrendszerben megtelepedő kórokozó, amely akár bénulást, sőt rossz esetben halált is okozhat. Az USA-ban terjedő fertőzés nyomán közel hatszázan betegedtek meg, főként gyerekek – írja a MarketWatch, emlékeztetve arra, hogy miközben az ebolajárványról szóló cikkek egymást érik a sajtóban, az EV-D68 szinte titokban fertőz.

A gond az, hogy az EV-D68-at csak speciális diagnosztikai eszközökkel lehet kimutatni, amelyek jellemzően a kormányzati egészségügyi intézményekben állnak rendelkezésre. A vírus kezelésére nincs kidolgozott speciális eljárás.

A fertőzés tünetei nem tipikusak – comb- és más izomfájdalom, láz, taknyosság, tüsszögés és köhögés –, éppen azt jelzik, mintha csak egy egyszerű megfázásról lenne szó. Az állami közegészségügyi hálózat (CDC) ugyanakkor vizsgálatot folytat négy beteg halálával kapcsolatban, amit a gyanú szerint az EV-D68 okozott. A szervezet megerősítette, hogy egy négyéves gyermek a múlt hónapban a vírus okozta fertőzés nyomán halt meg.

A CDC azt is vizsgálja, hogy milyen kapcsolat van az EV-D68 és a gyermekek ideiglenes megbénulása között, miután Colorado államban tucatnyi gyermeket kezeltek bénulásszerű tünetekkel. A vírus elsősorban a gyermekeket és a tinédzsereket fenyegeti, mert ellenálló-képességük gyengébb a felnőttekénél. Szemben az ebolával, amit viszonylag nehéz elkapni – ehhez érintkezni kell a betegtől származó testnedvekkel –, az EV-D68 úgy terjed, mint a nátha. Elég, ha valakit letüsszentenek, vagy hozzáér egy olyan tárgyhoz, amire korábban rátüsszentettek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top