Egészség

Ezt te is megteheted a szíved egészségéért

A legtöbben tudjuk, hogy milyen szokásainkon kellene változtatnunk, mégis nagyon nehezen mondunk le róluk. Pedig semmivel sem nehezebb jó és egészséges életstílust vezetni, mint olyat, amely árt a szervezetnek – ez tényleg csak elhatározás kérdése. Különösen érdemes lenne nekünk, magyaroknak megfontolni a szív egészségére vonatkozó jó tanácsokat, mert nálunk minden második (!) ember valamilyen szív- és érrendszeri betegség miatt hal meg. Húzd ki magad erről a listáról inkább, és inkább élj egészségesen és hosszan…

A szívvel nem szabad játszani, semmilyen értelemben. Nem éri meg kockázatnak kitenni egészségügyi szempontból sem, márpedig aki az alábbi gyűjteményből valamelyik szokást folytatja, jó eséllyel teszi ki magát az infarktus vagy más súlyos betegség veszélyének. Jobb, ha még most rádöbbensz, hogy sürgősen változtatni kell az életviteleden, és nem a betegágyon teszed le az erre vonatkozó nagyesküt.

Ezt te is megteheted a szíved egészségéért

Habzsolás, nassolás, zugevés, zabálás

Minden olyan étkezés ártalmas, amely a szervezet jogos táplálék- és energiaigényének kielégítésén felül történik. Rendszerint azért eszünk túl sokat és gyakrabban a szükségesnél, hogy örömet szerezzünk vele magunknak: magáért az élvezetért, és hogy ebből az örömforrásból merítve oldjuk valamelyest szorongásainkat. Egészségügyi szakszó is létezik erre a jelenségre: a komfortevés. Te komfortevő vagy? Gyakran szoktál a magad örömére csokit, fagylaltot, illatos utcai gíroszt vagy hamburgert fogyasztani? Ha igen, akkor jó úton jársz az elhízáshoz és egy infarktushoz. Szokj rá a rendszeres és mértékletes étkezésre: napi háromszor, de inkább ötször egyél annyit, amennyitől még éppen nem laksz jól. Ha ezt megtartod, és az ételek változatosak – van bennük hús, zöldség, hal, gyümölcs és minden más –, akkor nem kell magad drasztikus diétákkal kínoznod. Meg fogja hálálni a szervezeted, és a közérzeted is javulni fog, így jóval kisebb lesz a kísértés az örömzabálásokra is.

Cigarettázás

A dohányzás a magas vérnyomás egyik fontos kiváltó oka, és jellegzetes szokása az ötven év alatti koszorúér-elzáródással küzdő betegeknek. Okozója lehet továbbá az elszegényedésnek is – ha egy családban két dohányos van, és fejenként napi egy dobozzal szívnak, az a legalacsonyabb mai cigarettaárakon is évente 700 000 forint kiadást jelent, de még sodrós dohányból is közel 400 000 ezer forintba kerül ez a szenvedélyük. 20 év alatt az egyik gyerekük lakásának árát pöfékelik el, azokról a kiadásokról nem is beszélve, amelyek a gyógykezelésekre mennek. Akárhogy is nézzük, a dohányzás csak kárt okoz, de sajnos igen nehéz megszabadulni tőle – egyes szakértők szerint a kábítószerfüggéssel mérhető össze. Nagy akaraterő és kitartás kell a rászokáshoz, de van segítség is: a különféle természetgyógyászati terápiák, gyógykészítmények mellett a baráti kör és a család tud igazán jelentős támogatást, bátorítást adni ebben. De legelőször a te szilárd elhatározásodra van szükség. Ha lehet, még ma fontold meg újra, hogy leszoksz.

Alkohol

A harmadik nagy nemzeti szabadidős kedvtelés Magyarországon a mértéktelen evés és a cigaretta mellett az alkoholizmus. Az alkohol egy legális drog, ráadásul a veszedelmesebbik fajtából, mégis szinte virtusnak számít, hogy ki mennyit bír inni belőle. Minél többet, annál biztosabb, hogy máj- és gyomorbetegség alakul ki, és vele párhuzamosan magas vérnyomás, amitől pedig valamilyen szívbetegség is fellép. Az összes függőséget okozó dolog az előbb említett cigarettához hasonlóan a szervezet mellett rombolja az ember egzisztenciáját is, és képes nyomorba dönteni és a széthullásba kergetni kapcsolatokat, családokat, közösségeket. A jó tanácsunk ugyanaz, mint a ciginél: ne kezdd el, vagy szokj le, ha nem akarsz idő előtt meghalni. Segíteni fognak a leszokásban az addiktológus szakemberek, terápiás csoportok, csak utána kell nézned és kinyújtanod a kezed a segítségért.

Kevés mozgás

A lustaság csak fél egészség, a másik fele pedig súlyos betegség. A kevés mozgás ugyanis jelentősen emeli a magas vérnyomás kockázatát, az elhízás veszélyét, a pangó keringés kialakulásának lehetőségét. Renyhe keringés mellett a szervezet nem tudja a kellő mértékben és időben eltávolítani a salakanyagokat magából, és a lassabb, rosszabb véráramlásból fakadó oxigénhiány pedig károsítja a sejteket, szöveteket is. Az infarktus és egyéb szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában jelentős szerepe van a mozgásszegény életformának. Akár szimpla kényelemszeretetből fakad, akár a munka jellege miatt mozgunk keveset, ezen mindenképpen változtatni kell, és a napirendünkbe be kell iktatni naponta legalább 20 perc mozgást. Egy intenzív séta kezdetnek már meg is teszi, majd később lehet fokozatosan továbbfejlődni, emelni a mozgás mennyiségét és minőségét is.

Ezt te is megteheted a szíved egészségéért

Stressz és a pihenés hiánya

Nagyon is létező probléma a stressz, nem csupán úri kényeskedés. A legerősebb fizikumú és idegrendszerű embert is megviseli már rövid távon is a rá nehezedő stressz és vele járó alvászavarok, fáradtság, idővel pedig garantáltan megbetegedéssel jár az ilyen életforma. A stressz ugyanis teljesen természetes védekezési folyamatokat indít el a szervezetben, és különféle anyagok kiválasztásával mozgósítja a test tartalékait: többek között megemeli a pulzusszámot és a vérnyomást, extra erőkifejtésre kényszerítve ezzel a szívet. Ha a stressz rendszeres – például naponta kell hadakoznunk egy kellemetlen főnökkel, rossz szomszéddal, nehéz anyagi körülményekkel, zajos, egészségtelen lakókörnyezettel, boldogtalan kapcsolattal –, a szervezet be fogja nyújtani a számlát, és egyebek mellett kialakulhat például szívbetegség is. Az elégtelen mennyiségű alvás is ugyanide vezet. Fontos tehát, hogy eleget (legalább 8 órát) és rendszeresen aludjunk: a lefekvések és felkelések időpontja ne változzon naponta.

Válassz életstílust, de legalább gyógymódot!

Ha a fenti listából valamelyik érvényes rád, eléggé biztos lehetsz benne, hogy előbb-utóbb elérnek a betegségek. Minél hamarabb szabadulsz meg a rossz szokástól, annál jobb az esély, hogy nem, vagy csak később betegedsz meg. A döntés rajtad áll: választhatsz egészséges és káros életvitelt, mint ahogy abban is szabadon dönthetsz, hogy milyen módszerekkel szeretnél meggyógyulni a szenvedélyeid okozta betegségekből. Természetesen ezt az utóbbi döntést nem egyedül hozza meg az okos ember, hanem az orvosával közösen: vele kell konzultálni az elérhető gyógymódokról és lehetőség szerint az innovatív terápiák és gyógyszerek közül érdemes választani, mert ezekkel a gyógyulás esélye jobb, a mellékhatásaik pedig kevésbé terhelik meg a szervezeted. Az okosgyógyszerekről a kezelőorvosodtól érdemes tájékoztatást kérned.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top