Egészség

Vigyázz, meg is vakíthat a lejárt szemfesték!

Figyelj oda a szavatosságra!

A nők 70 százaléka használ lejárt szemfestéket – derült ki egy Nagy-Britanniában készült kutatásból. A használatban lévő szempillaspirálok kétharmadát már több mint egy éve felbontották, de akadnak olyan nők is, akik 10 éve használják ugyanazt a tubus szempillaspirált. A nők ötöde  nincs is tisztában azzal, hogy a sminktermékeknek is van szavatossági idejük.

Pedig van. A szempillaspirál és a folyékony szemhéjtus 4 hónap alatt jár le, az alapozó és a krémes szemfestékek 6 hónap alatt, a por állagú szemfestékek pedig 1 év alatt, de a szemceruzát is legfeljebb csak 2 évig lehet biztonságosan használni.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az olyan sminktermékek, mint például a szemfesték, kiváló táptalajai a  baktériumoknak. Bár a legtöbb termék tartalmaz tartósítószert, ami elvileg megakadályozza a baktériumok szaporodását, de ha például meleg helyen tartjuk a festéket, a kórokozók máris könnyen elszaporodhatnak benne. A lejárt, baktériumokkal teli szemfesték pedig rendkívül súlyos fertőzéseket okozhat.

A legjobb, amit tehetsz, hogy a szemfestékek felviteléhez használt ecseteket rendszeresen tisztítod és fertőtleníted, a szemceruzákat gyakran hegyezed, és odafigyelsz a szavatossági időkre. Ahogy nem eszel meg romlott ételt, úgy romlott sminkterméket se használj!

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top