Egészség

10 dolog, amit gondolj át, mielőtt beoltatod a lányod méhnyakrák ellen

Szeptember 15-ig kell eldönteniük a szülőknek, hogy szeretnék-e, ha a 12 éves lányukat beoltanák az iskolában HPV ellen. A Mályvavirág Alapítvány vet fel 10 szempontot, amit érdemes átgondolni a döntés előtt.

1. Közös döntés legyen

A méhnyakrák megelőzésére a kamaszkortól életünk végéig tudatosan figyelnünk kell, érdemes a szülőknek a lányukkal együtt meghozni a döntést. Az egészségtudatosságra nevelés egyik fontos része, ha ő is tudja, hogy mi történik vele.

 2. Gyakori halálos betegség – ami ma már megelőzhető!

A méhnyakrák azon kevés életet veszélyeztető betegség közé tartozik, ami ma már nagy eséllyel megelőzhető. Ez az első rák, aminek megelőzésére oltóanyagot fejlesztettek ki. A 45 éven aluli nők körében ez a második leggyakoribb rákos megbetegedés Magyarországon, mindennap elveszítünk egy magyar nőt méhnyakrák miatt. A méhnyakrák megelőzéséért tudatosan kell tennünk!

3. A fiatal nők betegsége is

Ha a rákról beszélünk, általában idős betegekre gondolunk. A méhnyakrák a harmincas-negyvenes éveikben járó nők körében sem ritka. Egyre többet hallani olyan esetekről, hogy várandósság alatt vagy után derült ki az anyáról, hogy beteg.

10 dolog, amit gondolj át, mielőtt beoltatod a lányod méhnyakrák ellen

4. Nem öröklődik, a HPV vírus okozza

A méhnyakrák nem öröklődik. Ezt a betegséget a humán papillomavírus magas kockázatú, azaz rákkeltő típusai okozzák. Ezért az azóta sokszorosan igazolt felismerésért Nobel-díjjal jutalmazták Harald zur Hausen professzort. A méhnyakrák hosszú évek, akár 10 év alatt alakul ki.

5. A HPV szexuális úton terjed, mégsem véd ellene az óvszer

A legtöbb szexuálisan átvihető fertőzés gumi óvszer alkalmazásával megelőzhető. A HPV a nemi szervek körüli bőrfelületek érintkezésével terjed, akár már petting során is átadható. Ez az oka, hogy az óvszer nem nyújt megfelelő védelmet a vírus továbbadása ellen.

6. A szűrés és a védőoltás szerepe a megelőzésben

A megelőzésre tudatosan egész életünkben figyelnünk kell. A legbiztosabb védelmet a szűrés és a védőoltás együttesen biztosítja a méhnyakrák ellen.

A védőoltás a gyakori, magas kockázatú HPV típusok ellen nyújt védelmet, tehát megakadályozza, hogy tartós HPV-fertőzés alakuljon ki. A védőoltás a ritkább típusok ellen nem véd, ezért nagyon fontos az oltás beadása után is rendszeresen járni szűrésre.

A szűrés a betegség kialakulása előtt már ki tudja mutatni a rákot megelőző állapotot, ami kis műtéti beavatkozással kezelhető. A szűrés nagyon sok nő életét menti meg, több mint 10 ezer ilyen műtétet végeznek évente Magyarországon. Sajnos a szűrés sem tudja minden esetben kimutatni a kóros elváltozást.

10 dolog, amit gondolj át, mielőtt beoltatod a lányod méhnyakrák ellen

7. Miért épp 12 éves korban kapják ingyen a lányok az oltást?

A védőoltás akkor tudja kifejteni optimális hatását, ha a szexuális élet megkezdése előtt alkalmazzuk. Fiatalabb korban az oltásra adott immunválasz is megbízhatóbb – ez az oka, hogy ebben a korcsoportban nincs szükség három oltásra, csak kettőre.

8. Mi a helyzet, ha még nincsenek fiúk a láthatáron?

Emiatt nem érdemes elhalasztani az oltást néhány évvel. A vakcina nem azonnal fejti ki hatását, tehát nem elég épp csak az első együttlét előtt megkapni. Azt is érdemes számításba venni, hogy későbbi életkorban a vakcina már nem ingyenes.

9. Milyen kockázatai lehetnek a védőoltásnak?

Az oltás beadása helyén lehet bőrpír, enyhe fájdalom vagy duzzanat. Időnként láz vagy fejfájás kíséri az oltást. Ilyen esetben gondoljunk arra, hogy ez semmiség a méhnyakrákhoz képest. A védőoltás biztonságos, az első klinikai vizsgálatok óta szigorú ellenőrzés alatt áll, súlyos mellékhatást nem okoz. Világszerte több mint százmillió kamaszlány és felnőtt nő lett beoltva az elmúlt 10 évben.

10. Idősebb lánytestvért vagy az édesanyát érdemes-e beoltani?

Mivel HPV-vel újra és újra megfertőződhetünk, minden szexuális életet élő nőnek érdemes megfontolnia a védőoltást. Beszéljék meg ennek lehetőségét a nőgyógyászukkal az éves szűrővizsgálat során. 

Ha további kérdésetek van, keressétek meg a Mályvavirág Alapítványt a Facebookon vagy a honlapjukon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top