Egészség

Paradicsommal a prosztatarák ellen

18 százalékkal csökkenti a prosztatarák kockázatát azoknál, akik hetente tíznél több adaggal esznek belőle.

A paradicsomban gazdag étrend segíthet megelőzni a prosztatarákot – állapították meg egy új brit tanulmányban. Azoknál a férfiaknál, akik hetente több mint 10 adag paradicsomot esznek, 18 százalékkal kisebb a betegség kialakulásának esélye.

A vizsgálat során 1806, az 50–69 éves korosztályba tartozó prosztatarákos férfi étrendjét és életmódját vetették össze 12 005 nem prosztatarákos férfiével. A prosztatarák világszerte a férfiak második leggyakoribb daganatfajtája, mely nagyobb arányban fordul elő a fejlettebb országokban. Egyes kutatók úgy vélik, a magasabb arány a nyugatias étrenddel és életmóddal kapcsolatos.

A Bristoli, a Cambridge-i és az Oxfordi Egyetem kutatócsoportja azt találta, hogy a paradicsomnak van a legjobb megelőző hatása: 18 százalékkal csökkentette a prosztatarák kockázatát azoknál, akik hetente tíznél több adaggal ettek belőle. A kutatók úgy vélik, hogy a paradicsom kedvező hatása a likopin nevű antioxidánsnak köszönhető, amely a DNS-t és a sejteket károsító mérgek ellen harcol hatékonyan.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top