Egészség

Allergénmentes földimogyorót dobnak piacra

A földimogyoró allergiások számára is veszélytelen változata talán hamarosan kapható lesz Amerikában, mert egy új eljárással el lehet belőle távolítani az allergének legnagyobb részét.

Körülbelül 2,8 millió amerikai allergiás a földimogyoróra. Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói megtalálták azt a módszert, mellyel 98-100 százalékkal csökkenthetők a földimogyoróban található allergének. Azokat a fehérjéket célozza az eljárás, melyek anafilaxiás sokkot, az egész szervezetre kiterjedő, súlyos, életveszélyes allergiás reakciót válthatnak ki.

Az egyetem szerződést kötött egy vállalattal a hipoallergén földimogyoró-termékek kereskedelmi lehetőségeinek kutatására, hogy végül a boltokban is kaphatók legyenek ezek az élelmiszerek.

A kezelés egész, darabokra tört vagy lisztté őrölt földimogyorónál is hatékonynak bizonyult, és a minisztérium szerint ígéretesnek tűnik a búza és a dió esetében is. Az egyetem orvosi karának kutatói bőrtesztekkel igazolták az eljárás allergéncsökkentő hatását.

Az átlagos amerikai fogyasztó évente több mint 2 kilogramm földimogyorót fogyaszt, ennek több mint felét mogyoróvaj formájában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top