Egészség

Egy zsír, ami segít a fogyásban

Aki főzött zsírral, tudja, hogy sokkal jobb íze van, és sokkal szebben sülnek benne a húsok stb. Na jó, de egészségtelen és hizlal – juthat eszünkbe. Azonban a kókuszzsírra csak a pozitív állítás igaz!

A kókuszzsír – kókuszolaj – a termés húsából préselt nyersolaj. Alapvetően kétféle kókuszzsírt különböztethetünk meg: a szűz és a szűrt olajat. A különbség a feldolgozási folyamat hosszában rejlik, illetve amíg a szűz olaj enyhén kókuszízű és -illatú, a szűrt kókuszzsír tiszta, illatmentes. Ez utóbbi nagyon jól használható sütéshez, főzéshez, mert nem befolyásolja az ételek ízvilágát.

A legjobb sütőolaj, melynek oxidációs pontja 198 Celsius-fok, a növényi olajok közül a legmagasabb. Ez azt jelenti, hogy hevítés esetén sem indulnak be káros oxidatív folyamatok.
A kókuszzsír a nevét onnan kapta, hogy 24,5 °C alatt fehér, szilárd, zsírszerű anyag. Melegebb hőmérsékleten azonban folyékonnyá, tiszta, áttetsző kókuszolajjá alakul. Rendkívül ellenálló az oxidációval szemben, mivel többszörösen telített, nagyon stabil szerkezetű.

Egy zsír, ami segít a fogyásban

Sütés, főzés esetén használható önmagában, de az ára meghaladja a hagyományos növényi olajokét. Célszerű olívaolajjal összekeverve használni úgy, hogy a keverék 30-50 százaléka legyen kókuszolaj. Sütés során a hőfokot érdemes 175 °C alatt tartani.

Minthogy az olvadáspontja 24-25 fok között van, ezért hideg salátákra öntetként nem lehet felhasználni folyékony állapotban sem, mert a hűvös zöldségektől azonnal megdermed. Az egyetlen mód, amivel ez elkerülhető, ha más növényi olajjal összekeverve adjuk a salátához.

A kókusz tartalmaz magnéziumot, kalciumot, cinket és vasat is. A kókuszolajban található közepes láncú zsírsavak gombaölő és antibakteriális hatását már régóta ismerik a kutatók. Az általuk inaktivált mikroorganizmusok közé tartoznak a baktériumok, élesztő- és egyéb gombák, valamint burkolt vírusok. A közepes láncú trigliceridek a szénhidrátokhoz hasonlóan azonnal az izomsejtekbe jutnak, kikerülve a hagyományos zsírok feldolgozásához szükséges anyagcsere-folyamatokat, így zsírként nem tárolódik a szervezetben, és a májat sem terheli meg. Diéta során a zsírok egy részét és a szénhidrátot lehet vele helyettesíteni.

Mi szól még mellette? Tudd meg a Mediterrán ételek blogról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top