Egészség

Vigyázz, maradandó lehet a kaukázusi medvetalp okozta sérülés!

Európa legnagyobb lágyszárú növénye fél évszázada van jelen Magyarországon, azóta azonban nem fordult elő ekkora egyedszámban. Idén ugyanis kedvezett a virágzásának az enyhe tél.
Forrás: netherbarium.
Forrás: netherbarium.hu

A kaukázusi medvetalp méreganyagai komoly hólyagos gyulladást és fájdalmas égési sérülést okozhatnak, ami maradandó hegesedéssel gyógyul. Mivel ez az egyetlen olyan lágyszárú növény Magyarországon, ami még az embernél is magasabb, sőt akár 4-5 méteresre is megnőhet, gyakori, hogy a turisták mellé állva fényképezik egymást, a gyerekek pedig letörik és játszanak vele. Ennek azonban súlyos következményei lehetnek.

Bármennyire impozáns, csakis zárt ruhában közelítsük meg, és semmiképp ne érjünk hozzá! A növény víztiszta, átlátszó nedvével juttatja a bőrre ugyanis azt a kumarinszármazékot, ami először bőrpírt, erős viszketést és égő érzést, később hólyagokat okoz. Vakarni nem szabad, mert annál intenzívebbek lesznek a kellemetlen tünetek.

Azonnal le kell mosni szappanos vízzel az érintett területet, de legjobb, ha égési sérülések ellen használatos spray-vel vagy gyulladáscsökkentő (rovarcsípés utáni, bőrallergiát enyhítő) krémmel is kezeljük. Amíg erre nincs lehetőség, fontos, hogy száraz ruhával takarjuk el a sérülést, a méreganyag ugyanis csak akkor okoz fájdalmas hólyagos gyulladást, ha a bőr fénnyel érintkezik.

Ha mégis hólyagos gyulladás alakul ki az érintett felületen, azonnal bőrgyógyászhoz kell fordulni. Ha pedig véletlenül a szembe kerül a növény nedve, átmeneti vagy tartós, komoly szemészeti problémát, akár vakságot idézhet elő. Ez esetben tehát minél előbb keressünk fel egy szemészt, akinek feltétlenül mondjuk el, mi okozta a tüneteket.

A veszélyes növény leginkább a felső-Tisza-vidéki ártereken, Zirc környékén, illetve a Kőszegi-hegységben látható, ahol kellően nedves, árnyékos környezetet talál.

Vigyázz, maradandó lehet a kaukázusi medvetalp okozta sérülés!

Forrás: semmelweis.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top