Egészség

Orvosi csoda! Működőképes 3D-s agyszövetet állítottak elő

Immár a kutatók azt is vizsgálhatják, milyen kémiai és elektromos vezetési változások következnek be egy koponyasérülést követően.

Első ízben állítottak elő laboratóriumban működőképes, háromdimenziós agyszövetet, amelyet két hónapon át sikerült életben tartani.

A bostoni Tufts Egyetem kutatóinak eredményei felgyorsíthatják az Alzheimer-kór és a demencia más formáinak gyógyítására alkalmas készítmények kifejlesztését, valamint elősegíthetik a legjobb módszerek kidolgozását a koponyasérülések kezelésére. Mindeddig a kutatók Petri-csészében tenyésztették az agysejteket ahhoz, hogy ellenőrzött környezetben tanulmányozhassák viselkedésüket. A kétdimenziós szövettenyészetekben azonban lehetetlen leképezni az agy bonyolult szerkezetét.

Az utóbbi időben már voltak próbálkozások a neuronoknak 3D gélben való tenyésztésére, de a tenyészeteket csak rövid ideig tudták életben tartani, s az agy bonyolult szerkezetét sem sikerült leképezni. A 3D-s agyszövet segítségével a tudósok azt is vizsgálták, hogy milyen kémiai és elektromos vezetési változások következnek be egy koponyasérülést követően.

Forrás: sciencedaily.com
Forrás: sciencedaily.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top