Egészség

Nem okoz világjárványt az ebola a vírus felfedezője szerint

Eloszlatja a rémhíreket a belga kutató.

Nem okoz világjárványt az ebolavírus a jelenlegi nyugat-afrikai gócon kívül, mivel a kórokozó terjedéséhez igen közeli kontaktus szükséges – állítja a vírus belga felfedezője. “Még ha egy ebolahordozó Európába, Amerikába vagy Afrika egy másik régiójába repülne, akkor sem gondolom, hogy emiatt nagy járvány törne ki. Nyugodtan le mernék ülni egy ebolafertőzött mellé, ha csak nem fog rám hányni vagy ilyesmi. Nagyon szoros érintkezés kell ahhoz, hogy valaki elkapja a kórokozót” – hangsúlyozta Peter Piot, aki 1976-ban vett részt az új vírus azonosításában.

“Ebola elleni kísérleti oltóanyagok léteznek már, és vannak kezelések, amelyek állatoknál ígéretes eredményeket hoztak, ezeket embereken kellene most megvizsgálni. Világos, hogy új vírusok mindig fel fognak bukkanni, és az ebola is folyton visszatér” – jegyezte meg.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján február óta 672 ember halálát okozta az ebola Guineában, Libériában és Sierra Leonéban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top