Egészség

Élet ételallergiával

"Játsszuk azt, hogy sütök palacsintát! Tejes-tojásosat!" "Játékból tortát eszek, mogyorósat, mákosat!" "Ki kér tejes fagyit?" Szerepjáték egy három és fél éves gyereknél. De miért hangzik ez nekem szívszaggatóan? A kislányom, ahogy nő, egyre többet álmodozik arról, hogy azt ehessen, mint mások. 3,5 éves, és kezdi érteni, hogy ő más. Ételallergiás, nem is kicsit.

Mindig vigyázni kellett, hogy nehogy olyat egyen, ami allergiát okoz nála. Amíg egészen pici volt, az volt a gond, hogy válogatós volt. Zöldségek, gyümölcsök, hús? Véletlenül sem. Szinte minden másra meg allergiás volt. Még a gabonafélékre és az allergiásoknak készült Sinemil pépre is eleinte. Nagy feladat volt kitalálni, hogy mit egyen, hogy megfelelően fejlődjön, minden tápanyagot megkapjon. Maga a csoda, hogy a méretei a korosztályának megfelelnek, sőt! (Azt hiszem, ezt a sok-sok anyatejnek köszönheti.)

Anya, miért nem ehetek tortát? Élet, ételallergiával

Most, hogy nagyobb, óvodás, próbál megküzdeni azzal a stresszel, hogy látja, hogy mások mást esznek. A többiek ehetnek tejes, tojásos, magvas dolgot, ünnepekkor sütiket, nasikat, ő pedig csak maximum keserű csokit, párféle biztonságos kekszet, korlátozott típusokat. Ha valamelyik gyereknek szülinapja van, és visz be tortát az oviba, a kislányom sosem ehet belőle. Ha elmegyünk egy pékségbe, legjobb esetben is csak vizes zsemlét ehet, pedig ott a széles választék, a finomabbnál finomabb dolgok. Fagyizás?… Veszélyes. Ha van is egy-egy fagyizóban diétás fagyi, ugyanazzal a kanállal adják, mint a nem diétásat, ráadásul a tölcsérről sem tudják, hogy mi is van benne. Ha elkerülhető, kihagyjuk.

Anya, miért nem ehetek tortát? Élet, ételallergiával

De azért néha kockáztatunk, mert annyira vágyik rá. Olyan helyeken kockáztatunk, ahol leteszik a nagyesküt, hogy biztos nem tartalmaz se tejet, se tojást, se dióféleséget az adott termék. Többnyire bejön, de volt már rá példa, hogy pékségben esküdöztek, hogy minden tejmentes, tojásmentes, bármit választhatok – és ott sorakoztak a sajtos és túrós dolgok a kínálatban. Természetesen semmit sem mertem venni. Nem hülyének nézem az eladókat, csak tájékozatlannak. Van, hogy háromszor is rákérdezek, mi van az ételekben, más módokon. Tej- és tojásmentes?… Igen. De nincs benne sajt, tejföl, tejpor, tojáspor, tojássárgája sem? …Ja, tejpor az van benne. Tojással meg le van kenve, de csak a teteje. Tipikus válasz.

Anya, miért nem ehetek tortát? Élet, ételallergiával

Néha, nagy ritkán egy-egy bioboltban be lehet szerezni ehető, nem túl “bio”-ízű finomságot. A nagyobb boltokban pedig a túró rudik mellett ott sorakoznak a Gesztenye Esztik és Marcik. De volt már rá példa, hogy a lányom sztrájkba fogott. Ő azt akarja enni, amit a többiek! Ő túró rudit akar, a pöttyöset!!! Ha megszakad is a szívem, természetesen nem kaphatja meg ezeket. Mert persze mi lenne, ha egyszer kapna egy túró rudit? Mondjuk legjobb esetben szembedagadás, és egy hét gyomorgyulladás. (Volt már, hogy véletlenül egy kortynyi olyan levest evett, melyben tojásos tészta főtt – az eredmények: bőrgyulladás, sebek, szem bedagadása, acetonos rossz lehelet, hasfájás, rossz kedv voltak a tünetek.) Rosszabbra meg nem akarok gondolni, mi történhet, ha mondjuk enne egy tojásos habcsókot…

És mi a helyzet például, ha vendégségbe mennek? A teljes cikket az Allergia blogról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top