Egészség

Ismét fellángolt az eutanázia körüli vita Franciaországban

A feleség kérése és a francia államtanács döntése ellenére mégis életben kell tartani az agyhalott férfit.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága felfüggesztette a francia államtanács döntését, amelyben engedélyezte egy 6 éve vegetatív állapotban lévő 39 éves bénult beteg életben tartására szolgáló kezelés leállítását. A strasbourgi bírósághoz a 2008-ban autóbalesetet szenvedett beteg, Vincent Lambert szülei fordultak sürgősséggel. A testület döntése értelmében a beteg életben tartását egyelőre nem lehet megszakítani.

A Reims egyetemi kórházában kezelt és mesterségesen életben tartott, lebénult férfiról az orvosai azt állítják, hogy visszafordíthatatlan agyi károsodásokat szenvedett, és semmilyen kommunikációt nem lehet vele kialakítani. A beteg felesége és unokaöccse ezért az életben tartás, azaz a mesterséges hidratálás leállítását kérte, amit a szülők viszont elleneznek.

Miután a kórház a kezelés leállítása mellett döntött, a szülők egy helyi bírósághoz fordultak, amely elrendelte a kezelés folytatását. A katolikus család tagjainak egy része szerint Vincent Lambert még “jelen van”, és kommunikál velük. Az államtanácshoz a feleség fordult jogorvoslatért.

Ez volt az első alkalom, hogy a legfőbb jogi és közigazgatási intézmény állást foglalt egy olyan orvosi döntés törvényességéről, amely a mesterséges életben tartás kérdését érinti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top