Egészség

Szuperbanán javíthat milliók egészségén Afrikában

A genetikailag módosított, alfa- és béta-karotinnal gazdagított gyümölcs javíthat az afrikai népesség egészségén azáltal, hogy emeli a szervezet A-vitamin-szintjét.

Hamarosan elkezdik az új növény klinikai tesztjeit az Egyesült Államokban. A tudósok azt tervezik, hogy a különleges banánt 2020-tól Ugandában termesztenék. Az új variánst kifejlesztő Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói – akiknek munkáját a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatta – azt remélik, hogy év végére döntő eredmények lesznek a kezükben.

A kelet-afrikai főzőbanán a térség jellemző tápláléka, igen kevés van benne azonban bizonyos tápanyagokból, különösen A-provitaminból és vasból. Az A-vitamin hiánya következtében évente körülbelül 650-700 ezer gyermek hal meg, és legalább 300 ezren megvakulnak. A vitamin alacsony szintje befolyásolja az immunrendszert is.

A szakemberek úgy vélték, a probléma enyhítésének legjobb módja alapvető élelmiszerük “feljavítása”. A génmódosított banán kívülről nem változott, húsa azonban narancsszínű, de a kutatók szerint ez nem okozhat gondot. Ha termesztését Ugandában jóváhagyják, más országokban is bevezethető lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top