Egészség

Híres magyar gyümölcsfajták

Amikor a külföldi nyaralás alatt a szupermarket polcain válogatsz és leveszel egy szépen mosolygó gyümölcsöt, nem is gondolnád, hogy hazait teszel a kosárba. Pedig a világnak nagyon sok ízletes fajtát adtak a hazai gyümölcsnemesítők.

A legismertebb talán a jonatán alma, amit eredetileg nem nálunk, hanem az Egyesült Államokban “találtak ki”, de azok a fajtái, amik a piacon kaphatók, már javarészt magyar nemesítők szorgos és kitartó munkáját dicsérik. Az alma mellett a csemegeszőlők között is találhatunk olyan fajtát, amihez sok köze van a magyar szakembereknek: a nemzetközi porondon is első számú csemegeszőlőnek tartott chasselas (saszla) hazai verziói mellett a vérbeli magyar csabagyöngye és Pannónia kincse a legkedveltebb fajták hazánkban.

Híres magyar gyümölcsfajták
 

Ízletes magyar fajták

Sokszor elmondják a szakemberek és a köztudatban is az él, hogy a magyar földben ízletesebb gyümölcsök, zöldségek és gabonák teremnek, mint máshol a világon. Talán túlzás összevetni magunkat az egész glóbusszal, de azért az tény, hogy Európában az egyik legjobb adottságú termőhely a mienk. Németországban például kifejezetten keresik a magyar gyümölcsöket, mert összehasonlíthatatlanabbul zamatosabbak, finomabbak annál, mint ami náluk megterem, de ha jobban odafigyelünk és igényesebben válogatunk a piacon, magunk is tapasztaljuk, hogy jó eséllyel a hazai áru a legtöbb minőségi szempontból nézve jobb a külföldinél.

Híres magyar gyümölcsfajták

Miénk például a fantasztikusan ízletes érdi meggy, a gyönyörű és zamatos champion őszibarack, az omlós húsú magyar kajszi, de hazai nemesítésű az egyik legfinomabb málnafajta is, a fertődi zamatos is. Szinte mindenki hallott már a besztercei szilváról, ami minőségben bármelyik vetélytársát maga mögé utasítja, ha jó évjáratban szüretelik, de a csonthéjasainkkal sem vallunk szégyent: a milotai dió vagy a tétényi bőtermő mandula kimagaslóan jó fajtának számít.

Válassz a vidék gyümölcseiből!

A magyar gyümölcs híre lassanként újra terjed a határokon túl is, idehaza pedig divat lett a magyar termelő áruját vásárolni. A legújabb trendek már abba az irányba mutatnak, hogy a kifinomultabb ízlésű fogyasztók gyümölcsben is a tájjellegű, régi magyar fajtákat keresik, ahogy a borokban is: ahogy a Balatonnál balatoni bort kóstol az ember, Érden érdi meggyet keres az árusnál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top