Egészség

Strandoljunk, de figyelmesen

Ki ne akarná az élet napos oldalát kipróbálni a strandon? Merthogy itt van belőle a legtöbb. De nem árt az óvatosság. A tökéletesnek induló nap könnyen zárulhat leégéssel, és ez még nem is a legsúlyosabb következménye az átgondolatlanul megtervezett nyári strandolásnak. A túlzott napozás ugyanis – a leégés kellemetlenségein túlmenően – a bőr idő előtti öregedéséhez, visszafordíthatatlan elváltozások, sérülések vagy akár bőrrák kialakulásához is vezethet.

A kozmetikai iparnak köszönhetően a drogériákban, gyógyszertárakban mindenki megtalálhatja a bőrének megfelelő és árban is elfogadható naptejet vagy napkrémet. A világos bőrűek, a gyerekek, a sportolók, de még az allergiások is felszerelkezhetnek a megfelelő védelemmel. A napkrémek széles palettáján nemcsak UVA és UVB sugárzások ellen találhatunk hatékony védelmet, egyéb tulajdonságaik mellett megtalálható itt a gyerekek kedvence, a színesen vidám és vízhatlan, az érzékenyebb bőrűeknek az illatanyagoktól mentes és könnyen adagolható.

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy nemcsak bőrünket, de a hajunkat is megviselik a strandolás kényszerű velejárói. Mert bár reggeltől estig élveznénk a lelkünknek és testünknek egyaránt üdítő, a téli szürkeségből minket hirtelen kiragadó napfürdőt, felelőtlenség lenne óvintézkedések nélkül kifeküdni a napra. Bőrünk mellett a hajunk a leginkább kitett a napártalmaknak, továbbá szélnek, sónak és klórnak, ezért, ha tehetjük, használjunk hajpakolást, napvédő sprayt és balzsamot. Legjobb, ha kalappal, kendővel felszerelten és napszemüveggel álljuk útját a kártékony napsugaraknak.

Mire figyeljünk mindig?

Bár a Nap barátunk, a szervezet legelemibb D-vitamin-forrása, figyeljünk rá, hogy séta közben, bevásárláskor ne érintkezzünk közvetlenül a tűző napsugarakkal. Strandolás közben, a déli órákban feltétlenül húzódjunk árnyékba.

Strandoljunk, de figyelmesen

A napkrémet legalább fél órával a napozás megkezdése előtt kenjük fel.
Itt is érvényes a fokozatosság, kezdjünk magas faktorú naptejjel, majd a barnulási képességünkkel arányosan változtassunk a faktorszámokon.
Fokozottan figyeljünk a kényes testrészekre. Tanácsos az adott testtájékra kifejlesztett fényvédőt használni. Száj, orr fülek, váll, lábfej kiemelten fontosak, még ha hajlamosak is vagyunk elfelejtkezni róluk.
Napjában többször is kenjük át testünket, hogy pótoljuk a törölközés, fürdés, izzadás okozta krémveszteséget. A bekenések számának növelése, nem emeli a tűző napon eltölthető órák számát.
Napozás után alaposan, de semmiképpen sem szappannal vagy egyéb tisztálkodószerekkel zuhanyozzunk (a bőr felszínén termelődött D-vitamint mossuk le így akaratlanul ), hogy a napkrémek maradékát eltűntessük, és ha szükséges, bőrnyugtatóval kenjük be testünket.
Árnyékban, fokozatosan, az említett álca kellékekkel barnuljunk, hogy sokáig megőrizzük bőrünk fiatalságát.

Strandoljunk, de figyelmesen

Gyógyszereink mellékhatásairól, ha szednénk ilyet, időben tájékozódjunk az orvosunknál vagy a gyógyszertárakban.
Pigmentfoltok kialakulása ellen védekezzünk a parfümök, dezodorok kerülésével, használjunk speciális, pigment foltok elleni naptejet.
Időről időre vizsgáltassuk meg bőrünket szakemberrel, de figyeljünk rá mi is, hogy nem tapasztalunk-e rendellenes elváltozást.
A gyerekekre helyettük is figyeljünk, játékosan vonjuk be őket a nap elleni védelem alapvető ismereteibe. A betegek, idősek, kismamák csak rendkívül óvatosan, a pezsgő strandéletnek inkább csak figyelmes nézőiként hódoljanak a napozás örömeinek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top