Egészség

5 undi betegség, amit tényleg összeszedhetsz a nyilvános WC-ben

Valljuk be, nincs az a nő, aki rá merne ülni egy nyilvános WC deszkájára. Én legalábbis biztosan nem. Márpedig itt a nyár, többet iszom, mint valaha, ami az egészségemnek biztosan jó, de akad vele egy kis gond.

Egy négyzetcenti WC-deszkán alig 25 baci él – ami ugyan rettenetesnek tűnik, de ha összehasonlítjuk azzal, hogy egy sima konyhai mosogatószivacs négyzetcentijén 5 millió tanyázik, akkor mindjárt leeshet egy kő a szívünkről. Ráadásul vannak dolgok, amiket egyszerűen nem lehet a WC-től elkapni – ilyen például a nemi betegség vagy a genitális herpesz, mert ezekhez bőrkontaktus kell. Szóval legyen egy WC-ülőke bármilyen necces is, alapvetően kicsi az esély arra, hogy onnan bármilyen kórságot hazavigyen az ember. Hacsak… és hát igen, azért van egy aprócska esély mégis. De alapvetően akkor sem a WC-deszka a fő veszély, hanem a kilincs, a csap, a szappantartó.

És hogy mit kockáztat ilyenkor az ember? Íme az öt leggyakoribb, WC által terjesztett betegség:

 

1. E. Coli

 

Ez egy székletben előforduló baktérium, szinte minden ember bélrendszerében ott él, tök ártatlanul. Ám ha máshová kerül, mondjuk a szembe vagy a szájba, akkor bizony már gondokat okozhat. Szóval ha valaki odapottyant a WC-be, majd törlés közben félremegy a keze és aztán megfogja a kilincset, akkor bizony máris fennáll a fertőzés veszélye. A betegség tünetei: heves, vizes hasmenés (ami akár véressé is változhat 24 óra alatt), hányás, hasmenés, gyomorgörcs.

5 undi betegség, amit tényleg összeszedhetsz a nyilvános WC-ben

 

2. Shigella

 

Ez is székletnyomokkal fertőző baktérium, a Colihoz hasonlóan komoly hasmenéssel jár, ami akár egy hétig is eltarthat. A vérhas nevű betegséget is ez okozza. A legnagyobb baj az, hogy a gyógyulás után még hetekig fertőz. Sajnos a WC lehúzásakor szétáradó vízpára méterekkel arrébb is el tudja vinni az apró székletcseppeket, akár a bejárati ajtó kilincsére is, szóval nem nagyon lehet kivédeni a találkozást vele.

5 undi betegség, amit tényleg összeszedhetsz a nyilvános WC-ben

 

3. Staphylococcus

 

Igazi túlélő baci, amelyik akár két hónapig is ott várhat rád – de nemcsak a WC-ben, mostanság leggyakrabban a mobilok képernyőjén szoktak belőle találni. A fertőzés nagyon gyorsan kezdődik, alig 30 perccel az után, hogy találkoztál vele, már meg is jelennek az első tünetek: hányinger, fejfájás, hőemelkedés, hányással, hasmenéssel és látászavarral.

 

4. Influenza

 

Őt nem kell bemutatni, télen gyakori látogató, de sajnos nyáron sem vagyunk védve ellene. Elvileg könnyen lehetne védekezni – az influenza ugyanis csak a nyálkahártyán át képes bejutni a szervezetbe. Tehát aki alaposan kezet mos, és nem nyúl a szájába, nem vakarja a szemét, az nem kaphatja el.

5 undi betegség, amit tényleg összeszedhetsz a nyilvános WC-ben

5. Streptococcus

 

Ez az egyik legfélelmetesebb baktérium, ezer “ruhája” van. Lehet belőle tüszős mandulagyulladás vagy gennyes, hólyagokkal járó bőrfertőzés a száj körül (impetigo), de ismerjük húsevő baktériumként is. A lényeg: nem szeretünk vele találkozni – ennek ellenére a nyilvános WC-k 39%-ban ott van, és a felnőttek 5%-a tünetmentesen hordozza magában. A megelőzés egyszerű: kézmosás.

5 undi betegség, amit tényleg összeszedhetsz a nyilvános WC-ben

Hogyan használjuk biztonságosan a WC-t?

 

A szakértők szerint, ha valaki bombabiztos megoldást akar, fertőtlenítő kendővel törölje le először a WC-deszkát, majd takarja le papírral (olcsón lehet elég nagy felületet letakaró papírt venni a drogériákban) majd alapos kézmosás után, ha már kijött a WC-ből, fertőtlenítő zselével kenje át a kezét. Ha valakinek ez túl sok és bonyolult… nos, valószínűleg neki sem lesz semmi baja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top