Egészség

Napbetegségek – amikor a napfény ellened dolgozik

A napfény, amire hónapokon át annyira vártunk, most végre özönlik ránk a nyári égből. A hosszú nélkülözés után mindenki igyekszik feltölteni D-vitamin-készleteit, bágyadtan adja át magát és télen megfakult bőrét a strandon a jótékony napsugaraknak. Ám amennyire fontos az egészségnek a nap, olyan ártalmas is lehet.

Nem csak arról van szó, hogy ha kint felejtjük magunkat a napon, akkor pecsenyére sülhetünk, és fájdalmas égési sérüléseket szerezhetünk be. A napégés csak az egyik következménye lehet a túlzásba vitt napozásnak. A mulandó, bár igen kellemetlen tünetek – vörös, felhólyagzott bőr, nem túl dekoratív hámlás, álmatlan éjszakák és esetenként láz – mellett sokkal komolyan konzekvenciákkal is számolni kell, ezek között olyan is van, ami akár az életünket is veszélyeztetheti.

A veszedelmes bőrrák

Itt van mindjárt a melanoma, vagyis a bőrrák, aminek egyik lehetséges kiváltója a leégés és a káros UV-sugárzások bőrre gyakorolt hatása. Sokan nem veszik komolyan ezt a kockázatot, és azt mondják, egy kis leégést túlél az ember, végül is nem vagyunk cukorból… Azonban a statisztikák azt mutatják, hogy a bőrrákos megbetegedések aránya igen gyorsan növekszik az elmúlt évtizedekben, és ami ennél is nagyobb gond, hogy ez az egyik legalattomosabb daganatos megbetegedés, ami évekkel, évtizedekkel a leégések után jelentkezhet. Megfontolt napozással, UV-szűrős naptejekkel, megfelelő ruházattal azonban jelentősen mérsékelhető ez a kockázat. Ne feledjük el, hogy nemcsak a tűző napon éri a bőrt UV-sugárzás: leéghetünk árnyékban is, és fehér ruha alatt is, mivel ez a szín könnyebben átereszti a káros sugarakat. Érdemes tehát olyan ruházatot vásárolni, aminek anyaga szűri az UV-sugarakat.

Öregít és allergiát okozhat

A napfény emellett egyéb kellemetlenségeket is okozhat. A bőr idő előtti ráncosodása, öregedése, az irha rugalmas rostjainak károsodása nagyon is valós következménye a túlzásba vitt napozásnak. Aki hiú, és kényes a külsejére, már csak ezért is fontolja meg, hogy mennyit és mikor égeti magát a napon. Délelőtt 11 és délután 4 óra között különösen tanácsos a védelem: a magas faktorú (20-asnál nagyobb) naptej, védő ruházat és az árnyék jelent ilyenkor menedéket.

Napbetegségek – amikor a napfény ellened dolgozik
 

Vannak viszont olyanok, kiknek nemcsak a leégés, a ráncosodás veszélye miatt kell kerülniük a napot. A napfény hatására akár komoly kellemetlen tünetek is felléphetnek: csalánkiütés, viszketés, bőrpír, duzzanatok sőt akár fulladásos rohamok is jelentkezhetnek. A napallergia a másik ilyen jellegzetes fénybetegség, ráadásul minden ötödik felnőttet érint. Arról ismerhető fel, hogy a napozás után órákkal vagy napokkal szabálytalan vörös foltok, viszketés, göböcsék, hólyagocskák, nedvedzés, pörkök jelentkeznek elsősorban az arcon, a nyakon, a karokon és a kézháton. A napozás ismétlésével ezek a tünetek általában csökkenek, és végül el is tűnnek, ezért a legjobb megelőzés ebben az esetben a fokozatos szoktatás a napfényhez.

Napbetegségek – amikor a napfény ellened dolgozik
 

A napfény hatására jelentkezhet ekcéma is. Viszketéssel, hólyagzással és hámlással jár. Általában akkor jelentkezik, ha a bőrön olyan anyag van, ami a fény hatására bomlani kezd, és ez toxikus, allergiás bőrgyulladást vált ki. Ilyen anyag lehet például bőrkrém, gyógykészítmény, kozmetikum.Bár a napfény sok betegségre – vitaminhiányból eredő betegségekre, ízületi fájdalmakra, hangulatbetegségekre – gyógyír, van olyan betegség, amin kifejezetten ront a napozás. Ilyen általában a herpesz, a pikkelysömör, a bőrfarkas és egyes autoimmun betegségek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top