Egészség

Kicsi Vú: nem főzhetek mindig spenótfőzeléket!

Az elejétől kezdve nagyon szeretem gasztrobloggerünk, Kicsi Vú receptjeit. A köztudatban általában az él, hogy az egészséges ételek unalmasak, és nincs túl jó ízük. Kicsi Vú erre cáfol rá videóiban, már több receptjét kipróbáltam, mindegyik isteni volt. Most kicsit kifaggattuk, honnan is szerzi az ötleteit.

– Mi volt az első étel, amit főztél?
Nem mondhatom, hogy már 4 évesen palacsintát sütöttem a családnak, de arra emlékszem, hogy imádtam főzőcskéset játszani. A gimnáziumi évek alatt kezdtem el kibontakozni, de úgy emlékszem, a legkorábbi mű egy felvert cukrozott tojáshab volt még az általános iskolában, már ha ezt lehet főzésnek nevezni. Nagyon édesszájú gyerek voltam, ez volt a motiváció, például grillázst is csináltam otthon magamnak.
 
– Hogyan lettél gasztroblogger?
Még a hazai blogolás hajnalán véletlenül bukkantam rá egy-két gasztroblogra és rögtön éreztem, hogy ilyet én is akarok. Akkoriban otthon voltam gyesen, így volt rá időm, és jó kikapcsolódás volt. Sok bloggert megismertem, személyesen is találkozgattunk, nagyon inspiráló volt ez a kezdeti hőskorszak.
 
– Miben vagy más, mint a többiek?
Az évek során, fokozatosan találtam meg az utamat. Először csak az ázsiai konyhákhoz vonzódtam nagyon, ebben különböztem, aztán az egészséges táplálkozás lehetséges útjait keresve kötöttem ki a kínai gyógyító táplálkozásnál. De ez nem valami csodabogár dolog, sok vonása felfedezhető a hagyományos magyar népi táplálkozásban is.

Kicsi Vú: Nem főzhetek mindig spenótfőzeléket!

– Miben vagy a legjobb?
Hát, ez nehéz kérdés. Az erősségem, azt hiszem az, hogy ha valami elkezd érdekelni, akkor arra teljesen rákattanok. Beszerzek egy csomó könyvet, és képzem magam. Ez a főzéssel is így van. Egyébként pedig inkább azt tudom megfogalmazni, mi érdekel a legjobban: a zöldségek minél változatosabb felhasználása. Ebben, remélem, egyre jobb leszek.
 
– Mi inspirál? Honnan jönnek a legjobb receptötleteid?
Egy tiszta, rendezett konyha és néhány alapanyag a legjobb inspiráció. Mióta zöldségdobozosok vagyunk, a zöldségek állandó inspirációt jelentenek – kezdeni kell valamit hétről hétre például egy csomó sárgarépával vagy fél kiló spenóttal. Nem főzhetek mindig spenótfőzeléket tükörtojással, agyalni kell egy kicsit.

– Te milyen gasztroblogokat olvasol?
A Facebooknak köszönhetően rengeteg blogot szemmel tartok, és ha valami megtetszik, elolvasom, megfőzöm. Közel állnak hozzám a vega blogok, bár én nem vagyok vegetáriánus, de nagyon tetszenek Szatmári Feri főzelékei is.
 
– Melyek a legnépszerűbb receptek a blogodon?
Még a kezdet kezdetén sütöttem egy egyszerű citromos kevert sütit, ami akkora karriert futott be, hogy jelenleg egy kifőzdében is kapható Kicsi Vú citromos sütije néven. A másik “sztár” a kínai büfékből ismert szezámos-mézes csirke.

– Mit főzöl a gyerekekkel?
Sajnos ezen a téren még van hova fejlődnöm. Mivel a főzés nekem egyfajta flow-élmény, így nem szívesen osztom meg másokkal a konyhát. De ünnepekkor szoktunk együtt kekszet sütni, és Panni palacsintasütéskor is gyakran segít. Viszont az apukájával szoktak együtt almáspitét meg citromos-joghurtos sütit sütni, és akkor mindig büszke vagyok rájuk.
 
– Hol szerzed be a főzéshez az alapanyagokat?
Wekerlén, ahol élünk, tagja vagyok egy biozöldségdoboz-rendszernek, így hetente kapok friss, szezonális zöldségeket a zsámboki biogazdaságból. Egy baráti családdal osztozunk a zöldségdobozon, így anyagilag sem olyan megterhelő és jobban elfogynak a dolgok. Ezen kívül a helyi kispiacon és a sarki boltban szoktam vásárolni.
 

– Miért vágtál bele az 5Elem Konyha blogba?
Több mint másfél éve tanulom és alkalmazom a kínai táplálkozásterápiát, vagy ahogy Európában gyakran nevezik, az 5 elem konyhát, így úgy éreztem, itt az ideje, hogy másokkal is megosszam a tudásomat, és rendszerezzem kicsit. Kíváncsi voltam, hogyan fogadják az olvasóim ezt a nálunk még új szemléletet.
 
– Érzed magadon a kínai táplálkozásterápia jótékony hatását?
Igen, sok apró nyavalyámtól megszabadított. Az tetszik benne a legjobban, hogy már kis tünetekből, mint mondjuk, hogy ingerlékenyebb vagy a szokásosnál, gyakran fáj kétoldalt a fejed, vagy például száraz a szemed, következtetni lehet, hogy mi a diszharmónia oka, és a megfelelő ételeket kiválasztva újra egyenesbe lehet hozni a szervezetet, mielőtt valami nagyobb baj kialakulna. A másik előnye, hogy tudom, melyik étel-ital hogyan hat a testemre, mi az, ami az alkatomnak jó, és mi nem, így sokkal tudatosabb vagyok.
 
– Milyen szenvedélyed van még a gasztronómia mellett? Mit csinálsz, amikor nem főzöl?
Van egy hétéves lányom és egy 3 éves kisfiam, őket terelgetem. Nagyon igénylem a társaságot, sokat megyünk játszótérre, ki a szabadba. Ezen kívül a wekerlei civil közösségben is szívesen aktívkodom, részt veszek a helyi programok szervezésében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top