Egészség

Sejtekből újranövesztették van Gogh fülét – fotó!

Genetikailag tökéletesen megegyezik a másolat.

Vincent van Gogh fülének az impresszionista festő genetikai anyagát is tartalmazó másolatát állították ki egy német múzeumban. A karlsruhei Zentrum für Kunst und Medientechnologie szerint a most kiállított másolat egy, Vincent van Gogh fivére, Theo ükunokájától származó mintákból növesztett, élő sejteket tartalmazó fül. Lieuwe és Vincent van Gogh génjei 1/16-od részben azonosak, és közös az Y kromoszómájuk is.

A fület megalkotó Diemut Strebe a kiállítási tárgyban a tudományt és a művészetet akarta ötvözni, tervei szerint a “van Gogh fül 2.0”-t jövőre New Yorkban is kiállítják.

Forrás: vecchiatoart.blogspot.com
Forrás: vecchiatoart.blogspot.com

És akkor most jöjjön egy kis művtöris visszatekintés! Ha nem rémlik a “levágott fül” sztorija, felelevenítjük neked:

1888-ban járunk, amikor is van Gogh a dél-franciaországi Arles-ba utazott (itt készültek egyébként a legismertebb művei, mint például a Gauguin karosszéke, a Napraforgók, a Vincent háza Arles-ban, a Roulin postás és a Virágzó fák). Barátja, Paul Gauguin követte őt, sokáig együtt festettek, szórakoztak, de pár hónap múlva összekülönböztek. Az óriási vita, melynek van Gogh füle “itta meg a levét”, 1888. december 23-án robbantotta ki: van Gogh pengével támadt barátjára, majd levágta saját bal fülét. A levágott testrészt megmosta, és egy prostituáltnak küldte el a következő szavakkal: “Őrizze meg jól ezt a tárgyat!”. Újabb feltevések szerint azonban elképzelhető, hogy a fület dulakodás közben Gauguin vágta le.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top