Egészség

A cseh fiatalok a legnagyobb marihuánafogyasztók Európában

Európa mai lakosságából mintegy 80 millió személy próbált ki már valamilyen drogot életében. Az esetek döntő többségében ez marihuána volt.

Évente legalább egy marihuánás cigarettát szív el a 14 és 34 év közötti cseh fiatalok 18,5 százaléka. Az elsőt a cseh fiatalok 40 százaléka már 15-16 éves korában – derül ki abból az éves jelentésből, amelyet az európai droghasználatot figyelő központ hozott nyilvánosságra.

A cseheket a statisztikákban a fiatal dánok, franciák és spanyolok követik. Ugyanakkor például Romániában csak a fiatalok 1 százaléka kísérletezett a marihuánával.

Csehországban a 15 és 64 év közötti lakosság 28 százalékának vannak tapasztalatai a drogfogyasztás terén. Cseh felmérések szerint a legelterjedtebb és legveszélyesebb kábítószer Csehországban azonban a hazai gyártmányú pervitin, amely crystal néven egyre inkább terjed Szlovákiában és Németországban is. A szintetikus drognak számító pervitinnel a 15 és 64 év közötti cseh lakosság több mint 20 százalékának vannak tapasztalatai.

A németek és a szlovákok is a csehországi piacokon szerzik be. Szakértők szerint a csehországi pervitin több mint 40 százaléka Prágában kerül forgalomba, többnyire különféle klubokban és más szórakozóhelyeken.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top