Egészség

Egyre nő a bőrrákos betegek száma Magyarországon

A halálos, legfőképp fiatalokat és nőket érintő betegség odafigyeléssel és évente minimum egyszeri szűrővizsgálattal megelőzhető.

Évente 400 halálos áldozatot követel a melanoma, azaz a festékes bőrrák Magyarországon, és a megbetegedések száma az elkövetkezendő 6 évben akár másfélszeresére is nőhet.

Magyarországon májusban és júniusban kiugróan magas számú betegnél ismerik fel a bőrrákot, hiszen ekkor sokkal többen mennek el szűrővizsgálatra. Ez a május elején tartott melanoma napnak és a nyári időszakot megelőző felvilágosító kampánynak köszönhető. A melanománál életmentő a korai felismerés, hiszen sebészi kimetszéssel szinte százszázalékosan gyógyítható.

Évi 2 ezer új eset

Magyarországon évente csaknem 2 ezerre tehető az újonnan felismert melanomás betegek száma. Az elváltozást időben kell felismerni, hiszen az 1 milliméteres tumornál 98 százalékos, míg egy 4 milliméteres daganat esetében már csupán 55 százalékos az ötéves túlélési arány.

A világon Ausztráliában a legmagasabb a melanomás megbetegedések száma, ugyanakkor magas a túlélés aránya. Míg Magyarországon minden 5. bőrrákos beteget elveszítenek, addig Ausztráliában csak minden 10. megbetegedett számára végzetes a melanoma. Ez az arány a nyolcvanas években Ausztráliában indult SunSmart (Napozz okosan!) elnevezésű, a napfény elleni védelemre figyelmeztető oktatási programnak köszönhető.

Kerülni a szolit!

A szakértők a kockázati tényezők között említik a világos és az erősen anyajegyes bőrt, a nagy dózisú napsugárzást és a genetikai hajlamot. Intő jel lehet, ha az anyajegy aszimmetrikussá válik, körvonala elmosódik, színe sötétté esetleg világossá válik vagy megnövekszik, ilyen esetekben mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni. Azt tanácsolják, hogy délelőtt 11 és délután 4 óra között ne tartózkodjunk a napon, viseljünk kalapot és hosszú ujjú inget, használjunk fényvédő krémet és kerüljük a szolárium használatát, hiszen a mesterséges forrásból származó UV sugarak ugyanannyira veszélyesek, mint a napból származó sugárzás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top